Privatizace dánské TV2 má zelenou
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 07.06.2003
Dne 28. 5. 2003 dánští zákonodárci schválili privatizaci státního kanálu TV2. V zemi tak zůstane jediná veřejnoprávní televizní síť. V poměru 61 ku 49 hlasům zákonodárci schválili vládní návrh, zapsat státní TV2 do seznamu na kodaňskou akciovou burzu (před vlastním prodejem). V Dánsku státní společnost musí být zapsána do seznamu na místní burze, ještě před tím, než může být prodána.

Televize TV2 získává 70 % svých příjmů z reklamy a zbylá část je vyplácena z každoročního příspěvku od diváků ve výši 1054 dánských korun. Tyto peníze slouží k financování televize TV2 a Dánské vysílací společnosti (Danish Broadcasting Corp.), druhé veřejnoprávní sítě.

Počátkem tohoto roku vláda rozhodla privatizovat TV2. Stalo se to potom, co dvě samostatné zprávy vládní komise privatizaci doporučily. Kdy bude televize TV2 prodána sice nebylo určeno, kupující by však měli získat informace. Mezi nimi jsou - dánská společnost Jyllands-Posten-Politiken, která v zemi vlastní největší noviny Jyllands-Posten a Politiken, a Egmont, dánská mediální skupina Egmont, která provozuje norský televizní kanál a velkou televizní produkční společnost v Dánsku. Vydává také několik časopisů.

Televize TV2 začala vysílat v říjnu 1988, dva roky po rozhodnutí parlamentu uskutečnit alternativu k Dánské vysílací společnosti. Byla založena v Odense, tato síť provozuje osm regionálních televizních stanic a nevýznamný kanál TV2 Zulu.


Branislav Pekic, 1. 6. 2003, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5349/privatizace-danske-tv2-ma-zelenou/