Španělsko bude následovat model DVB-T Freeview
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 13.06.2003
Španělská vláda podporuje novou neplacenou (FTA) platformu DVB-T s 20 až 30 programy, podobnou britské Freeview. Trh DVB-T, který nyní uvázl na mrtvém bodě, dostane tak šanci pro svůj rozvoj. „Veřejnoprávní televize, tj. RTVE, musí být v čele procesu digitalizace a podporovat produkci s novým obsahem. Pak uvidíme, jak se mohou soukromí operátoři zúčastnit (tohoto projektu)“, řekl ministr vědy a techniky pan Josep Pique.

Přerozdělení tří a půl multiplexu platformy Quiero je klíčem k revitalizaci trhu DVB-T. Vláda chce docílit posílení vazeb od TV operátorů k investicím do objemu televizního vysílání a bude souhlasit s dřívějším vypnutím analogového vysílání mezi rokem 2007 a 2009 (původní plán byl rok 2012). Jestliže nedojde k dohodě, administrace uvažuje o vyhlášení výběrového řízení na tyto kapacity, což by mohla být příležitost pro nového operátora DVB-T.

Televize RTVE, která nyní vysílá na dvou digitálních kanálech se dožaduje dvou multiplexů, chce hrát na televizním trhu dominantní roli. „Digitalizace není levná záležitost, ale digitální vysílání, které nikdo nepřijímá je nesmysl,“ dodal pan Pique, který připustil, že španělská DVB-T skončila nezdarem. Ministr podporuje systém, který byl dohodnut mezi všemi zúčastněnými včetně administrativy, televizních operátorů a výrobců elektroniky. Systém má zároveň uvést do pohybu rozvoj trhu s DVB-T a bylo oznámeno, že nový technický plán pro DVB-T bude brzy schválen.


Zdroj: David Del Valle Fernández, www.dtg.org.uk, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5356/spanelsko-bude-nasledovat-model-dvb-t-freeview/