Slovensko zahájí experimentální vysílání DVB-T
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 16.06.2003
Výskumný ústav spojov Banská Bystrica ve spolupráci s Telekomunikačným úradom Slovenskej republiky (TÚ SR) připravuje na druhou polovinu roku 2004 tři pilotní projekty DVB-T.


Projekty jsou soustředěné v hlavním městě Bratislavě (50. nebo 66. kanál), Banské Bystrici a Zvolenu (59. kanál), a Prešově a Košicích (44. nebo 55. kanál).

Podle ředitele odboru správy frekvenčného spektra TÚ SR pana Milana Mizery, současný plán pro zavedení DVB-T na Slovensku počítá s termínem spuštění tří pilotních projektů až 30. 6. 2004. S komerčním vysíláním se započne někdy v roce 2005, vypnutí analogového vysílání má být v roce 2015.

Pan Mizera dodal, že potíže s koordinováním kanálů pokračují. Bude se to řešit při bilaterálních jednáních mezi TÚ SR a jeho partnery ze sousedního Polska a z Ukrajiny, která jsou plánována na druhou polovinu roku 2003.

Asi stejně významná, nová legislativa pro vysílání, by měla vejít v platnost k 1. 1. 2004 a poskytnout tak DVB-T velmi potřebný legislativní rámec. Úřad mezitím vyhlásí výběrové řízení na licence pro provozování služby DVB-T. Slovenské Telekomunikace s většinovým vlastníkem Deutsche Telekom zůstávají na čele uchazečů o možné provozování služeb DVB-T v zemi.

Zdroj: Chris Dziadul, www.dtg.org.uk, volně upraveno a zkráceno.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5359/slovensko-zahaji-experimentalni-vysilani-dvb-t/