Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 33.část – Finsko zvýší pokrytí DVB-T
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 18.06.2003
V našem seriálu, mapujícím současný stav digitálního pozemní vysílání v Evropě zamíříme do Skandinávie:


Finský veřejnoprávní vysílatel YLE si u finského televizního a rozhlasového operátora Digita objednal rozšíření sítě 11 vysílačů DVB-T v zemi o dalších 12 vysílačů. Zvýší tak pokrytí z asi 70 % na 94 % finské populace.

Toto rozšíření má být dokončeno do srpna roku 2004. Ve Finsku bylo vysílání DVB-T zahájeno v srpnu roku 2001. I přes účast všech významných finských televizních operátorů a dobře organizovanému zahájení vysílání, měla až dosud finská DVB-T jen skromné úspěchy, což bylo způsobené především nedostatkem set-top-boxů MHP.

Nyní jsou spuštěny tři multiplexy a zřejmě současně s tím, jak se příští rok rozšíří pokrytí, budou multiplexy přeskupeny. Vysílatel YLE převezme úplnou kontrolu nad multiplexem A, zatímco společnosti Alma Media (MTV3 a SubTV) a Sanoma (Nelonen a The Sports Channel) budou moci využít multiplex B.

Multiplex C poslouží těm operátorům, kterým byla udělena licence loni v zimě (t.j. Canal+ a několik regionálních operátorů). „Už s těmito skupinami jednáme a pokládáme za samozřejmé, že se zúčastní“, poznamenal technický ředitel televize YLE pan Pekka Laiho.

Zdroj: Göran Sellgren, www.dtg.org.uk, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5363/rozvoj-dvb-t-a-dab-v-nekterych-evropskych-zemich-33-cast-finsko-zvysi-pokryti-dvb-t/