Sloučená digitální platforma DIGITAL+
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 28.05.2003
Společnosti Canal Satellite a Via Digital získaly oprávnění od začátku července sloučit své platformy. Stalo se tak na základě souhlasu vlády a úřadu pro hospodářskou soutěž.

Předplatitelé si budou moci aktivovat tuto službu využitím dvou nynějších typů dekodérů z družic Astra a Hispasat. Společnosti Sogecable a Telefonica se rozhodly zpočátku používat satelity oba. Vyhnou se tak nákladům za přesun jednoho z těchto paketů a odkladům při zahájení nové sloučené platformy. Současná smlouva se satelitními operátory potrvá až do poloviny roku 2004.

V této době bude vybrán nový paket a to z družice Hispasat, na kterém se podílí společnost Telefonica - nejpravděpodobnější kandidát na vítěze v této soutěži.

Podobně i sloučená společnost bude používat dva odlišné typy set-top-boxů: systém simulcrypt používaný společností Canal Satelite a multicrypt společnosti Via Digital. Také se plánuje aktualizace obou druhů boxů, která bude zahrnovat nové dodatečné služby (dokud se nezvolí jednotný dekódovací systém), bude využíván systém MHP.

Nový paket s názvem Digital+ se objeví na konci května 2003. Via Digital, který vlastní společnost Telefonica, bude dne 15. 6. 2003 oficiálně zahrnut do společnosti Sogecable, španělským operátorem Canal plus. V roce 2005 společnost Sogecable předpokládá potenciální celoplošnou předplatitelskou základnu 5 miliónů uživatelů.

Zdroj: Branislav Pekic, 25. 5. 2003, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/537/sloucena-digitalni-platforma-digital/