Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 35.část – DVB-T ve Švýcarsku
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 04.07.2003
V našem seriálu, mapujícím současný stav digitálního pozemní vysílání v Evropě zavítáme do Švýcarska. Zde společnost SRG už loni vypnula terestrické vysílače s programy SRG v dalších jazykových verzích. Na uvolněných frekvencích může být nyní postavena první vysílací síť s nejméně čtyřmi televizními programy:


DVB-T brzy i ve Švýcarsku

Švýcarská spolková rada udělila společnosti SRG SSR idée suisse povolení pro zavedení digitální terestrické televize ve Švýcarsku. Oznámil to švýcarský Spolkový úřad pro komunikace (BAKOM). Tomuto rozhodnutí, které vytvoří právní předpoklad pro to, aby technologie DVB-T mohla být definitivně zavedena, předcházelo rozsáhlé experimentální vysílání společnosti SRG v regionu Engadin.

Podle rozhodnutí o koncesi je nyní společnost SRG oprávněna realizovat první vysílací síť pro šíření čtyř vlastních programů. Ve smyslu služby veřejnosti má tak být zabezpečeno základní pokrytí oběma programy SRG v jednom jazyce a rovněž i jedním programem SRG z obou dalších jazykových regionů.

V minulém roce společnost SRG vypnula terestrické vysílače s programy SRG v dalších jazykových verzích (pozn. tento krok vyvolal ve Švýcarsku velmi negativní reakce). Tímto krokem společnost vytvořila technické předpoklady pro zavedení DVB-T ve Švýcarsku. Na uvolněných frekvencích může být nyní postavena první vysílací síť s nejméně čtyřmi televizními programy. Nejdříve má být digitální síť zavedena v těch regionech, kde kabelová síť není vůbec nebo je špatná – to výslovně požadovala většina švýcarských kantonů v rámci svých návrhů.

Ještě v létě má být uveden do provozu první vysílač sítě DVB-T v Tessinu, do roku 2009 má být vysílací síť vybudována v celé zemi. Přechodně vyšší finanční nároky, aby se po přechodnou dobu financovala příslušná infrastruktura, spolková rada ve svém rozhodnutí zamítla.

I soukromý provozovatel má dostat napříště možnost, aby spolu se společností SRG nabízel své programy na první digitální vysílací sítí. Ovšem jen s podmínkou, aby technická kvalita vysílání čtyř programů SRG zůstala zachována (pozn. počet soukromých programů je tak prozatím omezen na jeden, maximálně dva). Soukromý provozovatel se také bude muset podílet na nákladech za vysílání.

Po dokončení čtyř až pěti vysílacích sítí bude možné ve Švýcarsku přijímat prostřednictvím domovní antény až 20 televizních programů. Pro příjem bude nutný tzv. set-top-box, (který se dodatečně zapojí mezi anténu a televizor), který lze koupit za 150 až 250 švýcarských franků.


Zdroj: [fp], (pte), www.digi-tv.de, www.dtg.org.uk, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5379/rozvoj-dvb-t-a-dab-v-nekterych-evropskych-zemich-35-cast-dvb-t-ve-svycarsku/