Experimentální vysílání DRM nabírá obrátky, připojí se i Český rozhlas
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 01.07.2003
Experimentální vysílání DRM skupiny rádií RTL k příležitosti konference WRC v Ženevě má své pokračování. Ode dneška - od 1. 7. 2003 je možné přijímat po dobu jednoho roku sedm VKV programů z šesti zemí na frekvenci 6095 KHz. Vícejazyčná programová smyčka na krátké vlně z vysílače Junglister v Luxemburgu bude i v digitálním módu DRM.

Vysílání se účastní: 104.6 RTL z Berlína, německé RTL Radio, RTL Radio Luxemburg a čtyři další vysílatelé mezi jiným z Belgie a Nizozemska. Každý účastník má k dispozici hodinu. Příjem lze uskutečnit na KV přijímači a DRM přístroji, ale i přes kartu PC se speciálním software. Při tomto projektu budou testovány přijímače firmy Panasonic a Sony.

DRM je mezinárodně přijatý digitální vysílací standard pro dlouhé, střední, krátké vlny, který využívá celosvětově platné frekvence a šířky pásma 9 nebo 10 kHz. Data jsou přenášena modulací COFDM (kódovaný ortogonální frekvenční multiplex). Pro přenos hudby je určen kodek MPEG4 AAC doplněný o SBR (přijímač si umí dopočítat další části signálu na vyšších frekvencích), pro přenos řeči je určen kodek MPEG4 CELP, volitelně HVXC pro nižší přenosové rychlosti. Pokud naladíme vysílání dle standardu DRM na běžném přijímači, uslyšíte pouze šum. Očekává se, že se digitální přijímače budou na trhu objevovat postupně, provádějí se i pokusy s příjmem DRM na PC.

Pokud se jedná o rozhlasové stanice, tak například DeutschlandRadio již pokusně vysílá v tomto systému na střední vlně od roku 2001. Letos se připojují další provideři. Členy konsorcia pro DRM jsou vedle BBC, Deutsche Welle, Radio France, Radio France Internationale či Radio Vaticana rovněž All India Radio, Antenna Hungária, Libyan Jamahiriya Broadcasting či Voice of Nigeria. Také Český rozhlas připravuje ve spolupráci s Českými radiokomunikacemi test DRM na středních vlnách. Povolení od ČTÚ k vysílání v tomto formátu by měl dostat během prázdnin, spuštění testu se pak může uskutečnit v září.


Pozn. redakce:
Další zajímavé informace a podrobnosti k vysílání najdete na oficiální stránce DRM, jsou zde i zvukové ukázky kvality digitálního vysílání v pásmu AM! Popis vhodného analogově-digitálního rozhlasového přijímače pro DRM najdete v článku na našem webu.

Zdroj: hw, www.digi-tv.de, volně upraveno a doplněno.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5380/experimentalni-vysilani-drm-nabira-obratky-pripoji-se-i-cesky-rozhlas/