Digitální rozhlasové vysílání se v USA stává vážnou konkurencí analogového rozhlasu
Autor: Ladislav Lukáš, ČRo 2 , e-mail: satelit@rozhlas.cz Přidané: 05.07.2003
Vážnou konkurencí analogového rozhlasu v USA se stává digitální vysílání. A to hned na několika frontách. Příkladem mohou být dvě dobře prosperující společnosti Sirius a XM, z nichž každá nabízí posluchačům pomocí satelitní techniky 24 hodin denně více než 100 atraktivních rozhlasových programů s nejrůznějším zaměřením a v CD kvalitě. Současně jsou přenášeny i dopravní informace, grafika nebo statické obrázky. Vzhledem k relativně nízké ceně a miniaturizaci satelitních přijímačů počet posluchačů rychle roste.

Na tuto situaci museli reagovat i provozovatelé analogového rozhlasu. Do praxe se proto - pochopitelně s novými technologiemi - začíná urychleně zavádět digitální vysílání v pásmech dosud vyhrazených pro analogový signál, tedy velmi krátkých a středních vln.

V současné době je v USA v provozu už více než 100 rozhlasových stanic s digitálním signálem. V roce 2004 jich má být 900, což pokryje území se 75% obyvatel. Pro usnadnění tohoto významného přechodu vysílají některé stanice po přechodnou dobu současně analogový i digitální signál se stejným programem.

Příslušné organizace vedou také rozsáhlou informační kampaň zdůrazňující výhody nové technologie. Upozorňují v ní zejména na přednosti pozemního /nikoliv tedy satelitního/ šíření rozhlasového signálu. To znamená na vyšší stabilitu příjmu a kvalitu zvuku, na přenos doplňkových informací a na nové atraktivní programy.

Významným argumentem pro motivaci posluchačů je v tomto případě také nižší cena přijímačů a menší prostorové nároky na anténu.(U pozemního digitálního vysílání stačí malá anténka a nemusí být tedy používána satelitní anténa).

V některých případech (pro méně náročné posluchače) lze dokonce použít i dosavadní přijímač doplněný adaptérem pro příjem digitálního signálu. Všechny výhody digitálního rozhlasu lze ovšem využít pouze po zakoupení přijímače nového, konstruovaného už speciálně pro digitální vysílací systém.

Zdroj: Čro 2 – Satelit, 30.6.2003, obr. z webu www.siriusradio.com

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5384/digitalni-rozhlasove-vysilani-se-v-usa-stava-vaznou-konkurenci-analogoveho-rozhlasu/