Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 36.část – DVB-T ve Wrocławi
Autor: Janusz Sulisz , e-mail: info@satkurier.pl Přidané: 08.07.2003
Od poloviny června se ve Wrocławi na 28. kanále testuje vysílání DVB-T. V poloměru až 25 km od vysílače na Św. Katarzynie (na Svaté Kateřině) až po město Oleśnicę (Olešnice) lze přijímat 4 polské programy, vysílané digitálně: TVP 1, TVP 2, TVN, Polsat, a již brzy se připojí TVP3.


Wrocław je dalším městem, v kterém je v činnosti vysílač DVB-T. Dříve se experimentálně vysílalo mimo jiné ve Waršawě a Lodži. Vysílač ve Wrocławi má také vysílat nepřetržitě. Zanedlouho se zahájí pokusné vysílání v Krakowě a na území Horního Slezska. Na podzim se (po dohodě se sousedními státy Slovenskem, Českem a Ukrajinou) budou stanovovat mezní (hraniční) podmínky pro vysílače DVB-T v Polsku. Státy, které sousedí s Polskem, také testují své vysílače pro DVB-T.

Kromě zvýšení počtu programů, snad lepšímu příjmu signálu, mobilnímu příjmu - diváci získají přístup k bezplatné verzi digitálního signálu (veřejnoprávní) polské TVP. Vysílače DVB-T uvádí do provozu firma EMITELz Krakowa. Větší aglomerace v Polsku budou mít přístup k bezplatné digitální televizi v pozemní verzi. Možná úspora vysílacích nákladů, vyšší kapacita „éteru“ pravděpodobně povzbudí zájem některých vysílatelů o tuto novou část trhu.

Je známo, že do konce prázdnin v Polsku má být uvedeno do provozu 10 vysílačů, včetně Warszawy, Wrocławi. V Lodži však byl vysílač vypnut, zřejmě kvůli nákladům na vysílání (Pozn. je možné, že ještě nebyly k dispozici boxy pro DVB-T, viz další text). Vysílat se bude i v Poznani, Horním Slezsku (Bielsko-Białą), Krakowě a ještě ve čtyřech větších městech.

Vysílač ve Wrocławi vysílá na 28. kanále. Vyzařovací diagram má směřován od jihu na město a po trase přes město do Oleśnicę (Pozn. Olešnice je město přibližně severovýchodně od Wrocławi ), tj. více než 50 km vzdušnou čarou v tomto směru (příjem možný i uvnitř objektů). Prozatím jsou v multiplexu čtyři výše jmenované programy. Později bude v multiplexu šest programů, včetně regionální TVP3. V této době společnost Emitel přejde na QAM16 nebo QAM64.

Několik dodavatelů v Polsku chce již brzy zahájit prodej prvních digitálních set-top-boxů (přijímačů) pro DVB-T. Připravují se nové modely zn. Humax v přiměřených cenách. Také polská firma Datcom hodlá vyrábět svoje tunery pro příjem DVB-T velmi malých rozměrů. Jejich cena by se měla postupně snižovat, snad až na 100-150zlotých. To by mohlo povzbudit mnoho těch, kteří nestojí o to platit si za příjem ze satelitu nebo za kabelovou televizi. Je třeba doufat, že polské multiplexy budou „bezplatné“ a nekódované - nejpozději do roku 2008 by tak několik miliónů diváků v Polsku mohlo přijímat vysílání DVB-T.

Zdroj: www.satkurier.pl, Sensor.pl , 27. 6. 2003, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5387/rozvoj-dvb-t-a-dab-v-nekterych-evropskych-zemich-36-cast-dvb-t-ve-wroc-awi/