Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 38.část – Maďarsko rozšíří vysílání DVB-T
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 15.07.2003
Maďarská společnost pro vysílání s celostátní působností Antenna Hungária si zajistila od Úřadu pro rozhlas a televizi (the Radio and Television Board) ORTT a Ministerstva informatiky podporu k tomu, aby mohla financovat vysílače v Budapešti, v Kabhegy (blízko jezera Balaton), a v Kekésu (v severní části země) z důvodu rozšíření experimentálního vysílání DVB-T.

Pokusné vysílání DVB-T bylo v hlavním městě zahájeno již v roce 1999. Společnost Antenna Hungária získala svolení na experimentální vysílání jednoho multiplexu, který zahrnuje veřejnoprávní kanály M1, M2, televizi Duna TV, a experimentální služby.

Nicméně, plný provoz služby DVB-T není možný zahájit, dokud nebude uzákoněna nová telekomunikační legislativa, která by se měla dostat do sbírky zákonů nejpozději začátkem roku 2004. Pan József Bartha, šéf resortu pro záležitosti vysílání úřadu ORTT a předseda uskupení DVB Circle, se domnívá, že úřad ORTT a Správa kmitočtového spektra (Frequency Authority) HíF mohou předložit společný návrh nového zákona a předpokládá, že společnost Antenna Hungária by v roce 2004 mohla zahájit vysílání DVB-T v omezeném rozsahu.

Pozdější vývoj bude navázán na vypnutí analogových vysílačů, což bude pravděpodobně v roce 2012. Pan Bartha dodal, že první ze třech nekódovaných multiplexů, (každý s pokrytím 80 % maďarské populace), bude s největší pravděpodobností nabídnut veřejnoprávní M1, M2, televizi Duna TV a komerčním stanicím RTL Klub a TV2. Výběrové řízení na licence se pravděpodobně konat nebude, společnost Antenna Hungária je jediná společnost reálně kvalifikovaná k provozování služby DVB-T v Maďarsku.


Zdroj: Chris Dziadul, 07.07.2003, www.dtg.org.uk, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5395/rozvoj-dvb-t-a-dab-v-nekterych-evropskych-zemich-38-cast-madarsko-rozsiri-vysilani-dvb-t/