Vysílání Novy na dvanáctém kanále pozvolna končí
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 23.07.2003
Již od dubna vás na našem webu informujeme o nutnosti ukončení vysílání na 12. televizním kanálu v pásmu VHF, které bude vyhrazeno digitálnímu rozhlasovému vysílání T-DAB.


Celé téma vlastně započal dnes již bývalý generální ředitel TV Nova, dr. Vladimír Železný ve svém 479. vydání pořadu Volejte řediteli, vysílaném v sobotu 12.4. Tento první příspěvek jsme nazvali Ani hrozba vypnutí 12. kanálu nepřiměje Železného uvažovat o satelitní distribuci Novy?

Protože článek vyvolal některé nezodpovězené otázky, zapátral náš spolupracovník, Petr Miklík v archivech a přichystal pro vás shrnutí závěrů plánovací konference ve Wiesbadenu, konané v roce 1995. V článku T-DAB kontra 12. TV kanál jsme dále uveřejnili tabulku s podrobným kmitočtovým příděl, který byl tehdy schválen. Na slova generálního ředitel Novy zareagoval také předseda Českého telekomunikačního úřadu, pan David Stádník. Jeho článek, uveřejněný v týdeníku Strategie také najdete v tomto příspěvku.

Do třetice jsme na našem webu uveřejnili článek 12. TV kanál se již začíná kvůli T-DAB uvolňovat, ve kterém jsme uveřejnili harmonogram ČTÚ pro změny kmitočtu pro převaděče, pro které je již zkoordinován náhradní kanál. Na tento článek a příspěvky na dalších webech nakonec reaguje v článku Uvolnění 12. TV kanálu v ČR pan Petr Hora.

Tolik pár odkazů pro vás, abyste lépe porozuměli dané problematice. Nyní zavítáme na jižní Moravu, kde již vysílání Novy na dvanáctém kanále pozvolna končí.

Desítky tisíc lidí v Brně a okolí si budou muset změnit nastavení televizoru a často i přijímací antény. České radiokomunikace totiž začaly přelaďovat vysílače, které dosud vysílají na dvanáctém televizním kanále. V Jihomoravském kraji se změna již dotkla sedmi míst a na stejném počtu vysílačů změna teprve nastane. Je mezi nimi například převáděč Brno- Líšeň, který dává signál tisícům lidí.

„V místech, kde se již změna uskutečnila, jsme nezaznamenali žádné mimořádné potíže,“ tvrdí Břetislav Janík z Českého telekomunikačního úřadu. Ten změny nařídil kvůli zavádění digitálního rozhlasu v systému T- DAB. „Termíny změn postupně upřesňujeme,“ doplnila Jana Němcová z Českých radiokomunikací s tím, že je publikují na internetových stranách www.cra.cz.

Kterých vysílačů se změna ještě dotkne:

Místo Nový kanál Kdy
Brno- Líšeň 8 říjen
Ivančice 51 říjen
Lelekovice 47 24. 7.
Moravský Krumlov 41 říjen
Snovídky 7 11. 8.
Veverská Bítýška 22 21. 8.
Židlochovice 22 říjen

Nejjednodušší situaci by měli mít lidé přijímající signál z převáděčů Brno-Líšeň, Snovídky a Šardice, kde bude ve většině případů stačit televizi přeladit. Ve zbývajících místech budou pravděpodobně muset obyvatelé upravovat antény, protože signál zachytí na některém z kmitočtů IV. nebo V. televizního pásma.


Zdroj: (miš), Rovnost - jihomoravský den, 15.7.2003, ČRA, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5408/vysilani-novy-na-dvanactem-kanale-pozvolna-konci/