Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 40.část – analog v Berlíně končí!
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 22.07.2003
V jubilejní části našeho seriálu zavítáme do Německa. V Berlíně bude již za pár dní (4.8.2003) vypnuta analogová terestrická TV! Dále zavítáme na sever, kde severoněmecká NDR připravuje přechod od analogu na DVB-T na příští rok.


V Berlíně v srpnu vypnou analogové terestrické televizní vysílače

Jak oznámil Úřad pro média spolkové země Berlín-Braniborsko, dne 4. 8. 2003 v 8 hod. ráno budou v Berlíně vypnuty poslední televizní programy šířené analogově-terestricky. V Berlíně a okolí se tak rozloučí s klasickým analogovým terestrickým vysíláním a plně přejdou na digitální techniku.

Nová technika bude poskytovat asi 25 programů na šesti kanálech (multiplexech). Podle údajů Úřadu pro média stojí nejjednodušší boxy pro příjem DVB-T asi 100 EUR. Televizního příjmu z kabelové televize a ze satelitu se tato novinka netýká.


DVB-T v severním Německu

V severním Německu se má v několika oblastech zahájit vysílání DVB-T již v roce 2004
Předpokládá se, že přímý příjem DVB-T z antény omezí výlučnou závislost na přístupu satelitních a kabelových provozovatelů. Sníží se ovlivňování zájmovými skupinami, omezí se překážky (zábrany) v příjmu a filtrace příjmu. To odpovídá poslání jaké má např. veřejnoprávní televize.

Již v příštím roce Severoněmecký rozhlas NDR plánuje konkrétní kroky pro zavedení digitální televize: k příležitosti veletrhu CeBIT v březnu 2004 bude zahájeno vysílání DVB-T v regionu Hannover/Braunschweig (Brunšvik). Ve stejném roce asi budou také přijímat vysílání DVB-T v regionu Hamburg/Lübeck i regionu Bremen (Brémy)/Unterweser. Na počátku bude po několik měsíců souběžný provoz nynějšího analogového vysílání a DVB-T. V této době diváci mohou přejít na nový formát nebo si zvolit jiný způsob přístupu (kabel nebo satelit).


DVB-T brzy i v Lipsku

Úřad pro média spolkové země Sasko-Anhaltsko rozhodl, že spolu se zemí Sasko má být zahájen pravidelný provoz DVB-T v oblasti Halle/Lipsko – a to již v příštím roce. Využijí se zkušenosti z oblasti Berlína, vysílání se stane součástí zavádění DVB-T po celém Německu.


RTL a SAT.1 v Severním Porýní-Vestfálsku nadále terestricky

Podle rozhodnutí Mediální komise Úřadu pro rozhlas spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko RTL může i nadále využívat tzv. první terestrickou sadu kmitočtů, Sat.1 druhou frekvenční sadu. Dosavadní licence končí v závěru července 2003. RTL i Sat.1 získají i licenci pro provozování vždy jednoho vloženého regionálního televizního programu pro tuto spolkovou zemi. Vložený program bude vysílán v pracovní dny mezi 18 až 18:30 hod. (u RTL, producent Tele West) a mezi 17:30 až 18:00 hod. (u Sat.1, producent West-Com Média s. s r. o.).


Zdroj: (APA/dpa), [sh], [fp], www.digi-tv.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5411/rozvoj-dvb-t-a-dab-v-nekterych-evropskych-zemich-40-cast-analog-v-berline-konci/