Digitální rozhlas – šance nebo vzdálená budoucnost?
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 23.07.2003
Digitální rozhlas je v Rakousku teprve v začátcích. Za to v Německu, kde se T-DAB podporuje z veřejných zdrojů, je k dispozici už více jak 150 programů. Ve Velké Británii je pak celkem 19 celoplošných a asi 10 lokálních programů s celkem 85%ním pokrytím.


Digitální rozhlas je v Rakousku v začátcích – odborníci diskutují o základech a budoucnosti této nové techniky.

Výhody digitálního terestrického rozhlasového vysílání jsou sice ve srovnání s analogovým vysíláním na VKV zajímavé, přesto vývoj digitálního rozhlasu až dodnes probíhá bez velkého vlivu na rakouský trh. Koncepční a částečně legislativní příprava je již sice v Rakousku udělána, zatím se ale vývoj zastavil. Pravděpodobným důvodem je to, že nejsou k dispozici atraktivní digitální rozhlasové přijímače (příp. boxy). Např. malé a přenosné přístroje s rozumnou cenou a v zajímavém provedení. Také zájem provozovatelů programu o budoucnost vysílání T-DAB je velmi nepatrný. Digitalizace se nedá zcela sladit ani s požadavky rakouských soukromých rozhlasových provozovatelů. Financování výstavby sítě T-DAB v Rakousku se bude řešit později, až bude jasné, jak se zajistí návratnost vložených investic. V současnosti probíhá experimentální vysílání ve Vídni (tři vysílače T-DAB) a další experiment s dvěma vysílači T-DAB je v Tyrolsku v Inntalu. Oba experimenty provádí společnost ORF.

V mezinárodním srovnání je vývoj DAB rozdílný:

Velká Británie oznámila míru technického pokrytí signálem 85%. Od roku 1995 provozuje samotná společnost BBC sedm multiplexů. Celkem je 19 národních (celoplošných) programů a asi 10 lokálních programů. Do dnešní doby bylo ve Velké Británii prodáno 175 tisíc přijímačů, do konce roku 2003 se očekává 300 tisíc prodaných přijímačů.

V Německu se zavádění DAB podporuje z veřejných zdrojů, k dispozici je více jak 150 programů. Výdaje od roku 1995 zde činí téměř tři sta miliónů EUR, do této doby je prodáno pouze 15 tisíc přijímačů. Technický dosah vysílání je 70 % obyvatel Německa. Podle analýzy bavorského rozhlasu (data jsou pro bavorské rozhlasové a lokální televizní programy) je přijatelná cena přijímače nejvýše 300 EUR.

Ve Švýcarsku bude národní (celoplošné) pokrytí DAB asi 55 %, vysílá 15 stanic a do roku 2006 je plánováno úplné pokrytí.

Např. v Německu se objevil požadavek zastavit veřejnou podporu DAB, neboť vzhledem k výši příspěvků je 15 tisíc prodaných přijímačů velmi málo. Jednotlivé soukromé rozhlasové stanice, veřejnoprávní vysílatel i v Rakousku svůj zájem o T-DAB zřejmě ztrácí. Pochybují o tom, že se standard DAB v praxi rychle prosadí, a budou sledovat alternativní vývoj, jako např. DRM.


Zdroj: www.medianet.at, 08.07.2003, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5413/digitalni-rozhlas-sance-nebo-vzdalena-budoucnost/