Televize Nova bude bojovat o přežití
Autor: iDNES , e-mail: idnes@idnes.cz Přidané: 14.08.2003
Televize Nova včera zahájila boj o přežití. Její šéfové a spolumajitelé na narychlo svolané tiskové konferenci oznámili, že se Nova nebude snažit vyhnout arbitráži o 31 miliard korun. Kdyby spor s americkou společností CME Ronalda Laudera prohrála, znamenalo by to její konec.


Lauder s nečekanou žalobou přišel ve středu a žádá v ní náhradu ušlých zisků. Miliardy chce za to, že ho v roce 1999 Vladimír Železný odstřihl od příjmů televize. ”Do jednoho měsíce jmenujeme svého arbitra. Budeme se po něm poohlížet v Česku, ale i v zahraničí,” sdělil šéf Novy Petr Dvořák.

Spor, ve kterém se rozhodne o bytí či nebytí Novy, by mohl začít ještě letos na podzim. ”Verdikt lze v podobných případech čekat za dva až tři roky,” říká George von Mehren, právník specializující se na arbitráže. Rychlá reakce celé generality Novy je důkazem, že spor nebere na lehkou váhu. Ve hře je totiž licence, díky které televize vysílá. Arbitři mohou Lauderovi přisoudit celou částku, její část nebo nic. Pokud by se odškodnění pohybovalo v řádech desítek miliard korun, znamenalo by to krach televize. Pak by se licence vrátila státu a ten by pro ni hledal nového majitele. CME nezastírá, že ji televizní vysílání láká.

”Pokud by byla jasná možnost získat novou licenci, uvítali bychom to,” sdělil šéf české pobočky CME Jan Vávra. Nova sice hledá svého arbitra, zároveň se ale pokusí celý spor, který se má konat ve Vídni, ještě zpochybnit. Lauderova firma nabídla, že při vítězství ve sporu pošle 6 miliard korun českému státu. ”Naši právníci zjišťují, jestli to podle amerického práva není zakázaná korupční praktika,” uvedl jeden z šéfů Novy, Petr Chajda. CME to odmítá. ”Nevidím důvod, proč by to mělo být chápáno jako něco špatného. Česká republika musela zaplatit za někoho, kdo se obohatil. Teď je šance od něho ty peníze získat zpět,” říká Vávra.


Nova poprvé vážně hraje o přežití

Uvnitř televize Nova je opět nervózní atmosféra. Nejen majitele a vedení, ale i řadu zaměstnanců znepokojuje hrozba arbitráže, kterou proti televizi Nova zahájila americká společnost CME Ronalda Laudera. Televize Nova, která ročně vydělává víc než miliardu korun, se poprvé ocitla ve skutečně vážném nebezpečí. Ohrožuje ji nová arbitráž, ve které americká firma CME žaluje Novu o náhradu ušlých zisků ve výši 31 miliard korun. Takovou částku by totiž nebyla ani jedna z nejziskovějších českých firem schopna zaplatit. Hrozil by jí bankrot a televizní licence by se pak vrátila státu. Říct, kolik je ještě únosné majiteli CME Ronaldu Lauderovi zaplatit, majitelé televize však nechtějí.

”Nejsme ochotni platit ani korunu. Požadavky CME jsou neoprávněné,” prohlásil šéf Novy Petr Dvořák. Argumentují tím, že si Lauder dělá už podruhé nárok na odškodnění, které jednou získal. Český stát totiž na jaře musel Lauderovi poslat 10,5 miliardy korun za to, že podle stockholmské arbitráže neochránil investici CME do televize. Šéf české pobočky CME Jan Vávra to odmítá. CME si podle něho v případě vítězství nechá jen část peněz, o které ho připravila televize v době šéfování Vladimíra Železného. Zbytek chce vrátit českému státu. ”Rozhodně nechceme dvakrát totéž,” poznamenal. Ale i proti tomu se Nova ohrazuje. Její šéfové totiž tvrdí, že touto cestou se CME snaží naklonit české politické špičky ve sporu na svoji stranu. Naznačují, že Lauder tak stát nepřímo korumpuje.

Šéfové Novy nyní tvrdí, že je žaloba překvapila už proto, že CME jim před několika týdny sama nabídla jednání o možném smíru. ”Sami jsme byli ochotni nabídnout spolupráci v rámci Novy. Ale k jednání jsme se nedostali, protože náhle přišla arbitrážní žaloba,” říká ředitel Novy Dvořák. Vávra nicméně případný smír nevylučuje. ”Teď je míč na jejich straně hřiště. Nevylučuju to, ale to by museli přijít s nějakou nabídkou,” uvedl Vávra. Nikdo z pracovníků televize otevřeně nepřizná, že ho poslední vývoj situace kolem televize znepokojuje. Přesto je na Nově patrná nervozita.

Poprvé je totiž žalována přímo televize. Dřívější žaloby směřovaly proti bývalému řediteli Železnému. V druhém případě byl žalován stát. Navíc ve sporu jde o tak velkou částku, kterou by majitelé nedali dohromady. Zda je v pozadí kroků CME přímo snaha, aby se firma dostala k televizní licenci, nechtějí její šéfové komentovat. Přesto se tato americká společnost netají svými plány znovu vstoupit na český mediální trh. V pátečním prohlášení CME sdělila, že hodlá expandovat. Díky penězům, které vysoudila na českém státu, totiž měla v druhém čtvrtletí letošního roku čistý zisk 330 milionů dolarů.

Zdroj: Marek Pražák, Johanna Grohová, MF DNES, 9.8.2003


Tento příspěvek doplňujeme oficiálním stanoviskem TV Nova:

Arbitráž CME vedená proti CET 21 záměrně napadá investici PPF

Jako záměrný a účelový krok, který napadá investici skupiny PPF do TV NOVA, hodnotí PPF postup společnosti CME, která podala návrh na arbitráž proti společnosti CET 21, jejímž majoritním vlastníkem je právě skupina PPF (vlastník podílu 52 %).

PPF podnikne veškeré právní kroky k tomu, aby její investice do TV NOVA byla ochráněna. Skupina PPF vstoupila do TV NOVA v červnu roku 2002. Podařilo se jí finanční situaci TV NOVA a její celé skupiny konsolidovat a stabilizovat, což se pozitivně promítlo do hospodaření společností skupiny TV NOVA za rok 2002 i v prvním pololetí 2003. Skupina PPF již investovala do TV NOVA částku v řádech několika miliard korun a uhradila rovněž pohledávku společnosti CME ve výši 1 mld. Kč, kterou měla zaplatit společnost CET 21 na základě soudního rozhodnutí, které se týkalo majetkových účastí v CET 21. Tento krok PPF přispěl k vyjasnění i ekonomické stabilizaci společnosti CET 21.

Záměrem skupiny PPF, jako hlavního vlastníka, je zajistit úspěšný rozvoj TV NOVA. Tomu odpovídají již realizované a i připravované kroky PPF, jak v oblasti řízení televizního holdingu, tak v oblasti investic. Aktivity ze strany CME však záměrně poškozují investici a snahy skupiny PPF úspěšně rozvíjet TV NOVA.


TV NOVA není dlužníkem CME

Společnost CME podala u vídeňského soudu arbitrážní žalobu proti CET 21, spol. s r.o., ve které se domáhá náhrady škody za údajný ušlý zisk. Celkovou částku vyčíslila CME zhruba na 35 miliard korun. Vedení TV NOVA to vnímá jako pokus nárokovat si bezpracně zisky soukromé firmy daleko do budoucích let. Jde o krok firmy, která už na českém státu vysoudila více než 10 miliard korun a další miliardu obdržela za vyrovnání pohledávek od současných vlastníků TV NOVA.

Slib CME, že uspěje-li u vídeňské arbitráže, daruje část z 10 miliard vysouzených v arbitráži ve Stockholmu českému státu je, vzhledem k dosud probíhajícím soudním sporům mezi CME a CET 21, snahou o ovlivnění nezávislosti soudů. Nabídka je tedy ve skutečnosti pokusem o úplatek.

CME původně začala ve střední Evropě operovat v oblasti televizního trhu, ale po sérii neúspěchů se vyprofilovala téměř výhradně jako „vymahatel“ údajných pohledávek.

Vedení TV NOVA je přesvědčeno, že arbitrážní soud ve Vídni žalobu CME zamítne a de facto tak potvrdí stanovisko, že také výsledek arbitráže ve Stockholmu lze napadnout.

Petr Kostka, Tiskový mluvčí TV NOVA

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5444/televize-nova-bude-bojovat-o-preziti/