Za televizní zábavu budou lidé víc utrácet
Autor: Adam Junek, hn , e-mail: ihned@ihned.cz Přidané: 15.08.2003
Evropské placené kanály očekávají v příštích pěti letech trojnásobný nárůst příjmů. V roce 2008 by si mělo televizní programy platit až 68 miliónů domácností v porovnání s dnešními 40 milióny.


Evropské placené kanály očekávají v příštích pěti letech trojnásobný nárůst příjmů. Vyplývá to ze zprávy Davida Browna European Pay-TV Forecasts, kterou publikovala společnost International Marketing Reports. Z dnešních 22 miliard eur ročně by se tržby placených televizí měly zvýšit až na 77 miliard eur (2,5 biliónu korun).

Příjmy televizím porostou z části díky většímu počtu předplatitelů jejich služeb, uvedl server Screen Daily. Jak odhaduje zmíněná zpráva, v roce 2008 by si mělo televizní programy platit až 68 miliónů domácností v porovnání s dnešními 40 milióny. Největším přínosem by však měl být nárůst tržeb z reklamy. Ty se z dnešních 2,4 miliardy eur mají zvýšit až na 30 miliard eur.

Nejvíce poroste zájem o tyto služby v Německu. V současnosti si televizní kanály předplácí 6,3 procenta německých domácností, v roce 2008 by jich mělo být více než 36 procent. Británie se stane největším evropským trhem z hlediska počtu placených připojení. Za pět let bude předplácet televizní programy až 58 procent populace oproti dnešním 38 procentům. Příjmy televizí se zvýší téměř pětkrát na 20 miliard eur. Větší procentní pokrytí populace zaznamenají už jen skandinávské země. Předplácet si televizní programy bude téměř 80 procent Švédů, 75 procent Dánů a 64 procent Finů.

Podle Davida Browna budou nejoblíbenějšími televizními kanály ty, které si podrží vysílací práva k filmům nebo sportovním akcím. „Toto je obsah, který chce vidět většina předplatitelů. Proto z těchto programů poplynou také nejvyšší zisky z reklamy,“ upřesnil Brown. Po období, kdy ve Španělsku, Francii nebo Německu musely placené kanály radikálně škrtat v rozpočtech nebo čelily bankrotu, je to pro toto odvětví zábavního průmyslu první dobrá zpráva. Profitovat by z tohoto trendu měli i evropští filmaři.

Placené televizní stanice v minulosti omezovaly své výdaje na původní tvorbu. Při zvýšení příjmů je podle odborníků možné očekávat výraznější podporu filmového průmyslu. Až dosud byly problémy světové ekonomiky postiženy nejvíce digitální televize, uvádí jiná studie od téhož autora. Evropské investory jejich krachy přišly za posledních šest let na dvě miliardy liber (92 miliard korun). Jen v Británii stály kolapsy digitálních kanálů přes 450 miliónů liber. Většina zkrachovalých kanálů však mohla přežít, pokud by se jejich manažeři drželi základních pravidel podnikání, tvrdí server Media Guardian.

Zdroj: Adam Junek, Hospodářské noviny, 6.8.2003

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5456/za-televizni-zabavu-budou-lide-vic-utracet/