Česká televize letos může mít ztrátu 250 miliónů Kč, ale i zisk
Autor: -ČTK-, M&M , e-mail: info@mam.cz Přidané: 26.08.2003
České televizi sice hrozí, že letošní rok uzavře ztrátou až 250 milionů korun, stejně tak by ale mohla mít zisk 100 milionů korun. Uvedl to finanční ředitel televize Petr Klimeš v analýze, kterou poskytl ČTK. Klimeš, jenž z televize k poslednímu srpnu odchází, tak reagoval na poslední jednání Rady ČT. Ta minulou středu diskutovala o hrozbě ztráty. Původně televize pro letošek plánovala vyrovnané hospodaření.

„I přes propad příjmů z reklamy je možné udržet v roce 2003 rozpočet ČT vyrovnaný nebo mírně ziskový,“ tvrdí Klimeš. Podle něj bude záležet na tom, jak se podaří dodržet harmonogram restrukturalizace ČT. Tu instituce provádí ve spolupráci s KPMG. Pokud se vše stihne podle plánu, televize by měla mít kladný výsledek kolem 50 milionů korun, míní Klimeš. V současné době jsou však některé projekty restrukturalizace ve skluzu.

ČT sice podle Klimeše nyní nehrozí žádná finanční krize či neschopnost dostát svým závazkům, nicméně šetří na úkor budoucnosti. Pokud se financování nevyřeší, ČT bude muset omezit rozsah a kvalitu svých služeb, dodal.

Klimeš je tak jednoznačně pro zvýšení koncesionářských poplatků. Upozornil, že zatímco všechny služby se postupem času zdražují, televizní poplatky nevzrostly od roku 1998. Tento nesoulad podle něj negativně ovlivňuje finanční pozici televize.

Končícímu finančnímu řediteli se nelíbí, že zatímco komerčním televizím zákon v roce 2001 rozšířil limit reklamy z deseti na 15 procent vysílacího času, ČT zůstává na procentu. Tento rozdíl podle něj zabraňuje veřejnoprávní televizi používat obchodní nástroje, jako jsou například slevy velkým inzerentům. Klimeš proto navrhuje zvýšení limitu reklamy na ČT na tři procenta. Novelu zákona, který financování ČT upravuje, by měli poslanci projednávat na podzim.

V loňském roce činila účetní ztráta televize 398,8 milionu korun, zatímco v plánu ČT počítala se 116 miliony. Podle Klimeše se loni projevily dva faktory, se kterými plán nepočítal. Byl to propad tržeb z prodeje reklamního času a nutnost uhradit nedoplatek daně z příjmu za léta 1998 a 1999 a daň za rok 2002.

Klimeš v této souvislosti kritizoval, že veřejnoprávní ČT jako jeden z mála subjektů v ČR musí platit daň z příjmu v řádu stovek milionů korun, i když je celkově ve ztrátě. Jakožto nepodnikatelský subjekt má totiž v zákoně stanoven zvláštní režim, kdy daní příjmy z podnikatelské činnosti, tedy příjmy z reklamy. Před zdaněním od nich může odečíst adekvátní náklady, s jejichž vyčíslením je však v případě ČT problém. Výsledkem přepočtu přes koeficienty kontrolované finančním úřadem bývají nízké náklady související s reklamou, a tím vysoká daň z reklamních příjmů. A to bez ohledu na to, že „nepodnikatelská“ část televize je ve ztrátě.

V červenci zvolený generální ředitel ČT Jiří Janeček by měl na středečním zasedání Radu ČT seznámit s revizí hospodaření televize, která bude východiskem pro případná opatření. Na tomto nejbližším setkání by rada měla schválit i odvolání finančního ředitele Klimeše, který po listopadovém odvolání Jiřího Balvína do Janečkova zvolení televizi prozatímně řídil.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5480/ceska-televize-letos-muze-mit-ztratu-250-milionu-kc-ale-i-zisk/