Rada STV schválila novú vysielaciu štruktúru na rok 2004
Autor: TASR , e-mail: info@tasr.sk Přidané: 27.08.2003
Rada Slovenskej televízie 21.8.2003 väčšinou hlasov schválila novú vysielaciu štruktúru verejnoprávnej televízie na rok 2004. Z deviatich členov hlasovali za jej prijatie siedmi, proti bol jeden. STV na rok 2004 pripravuje nový vizuál, rokuje o nákupe zahraničných programov, chystá však i začatie vlastnej tvorby relácií v oblasti zábavy a dramatiky.


Prvý program chce ústredný riaditeľ STV Richard Rybníček formovať ako rodinný kanál postavený na spravodajstve, filmoch a publicistike. Náročnejší divák si môže vybrať dokumentárne a vzdelávacie filmy, či relácie z oblasti kultúry, náboženstva, športu na STV 2. V septembri by sa mal uskutočniť v STV výber nových tvárí a hlasov do pripravovaných programových formátov.

Za schválenie novej vysielacej štruktúry nehlasoval podpredseda rady Marek Maďarič, ktorý za najvážnejší nedostatok považuje fakt, že ”predložená štruktúra nie je ani len približne finančne ocenená”. Obáva sa, že by realizácia vysielacej štruktúry v priebehu roka prekročila finančné možnosti STV. Vedenie by ju potom muselo meniť, alebo by šla STV do dlhu. Podľa neho žiadna z programových dominánt novej štruktúry nepokrýva takú dôležitú cieľovú skupinu, ako sú deti od 10 do 15 rokov. Maďarič tiež usudzuje, že materiál nevníma v konkrétnych ukazovateľoch konkurenčné prostredie a chýba mu predloženie analýzy súčasného stavu STV na televíznom trhu.

Návrh novej organizačnej štruktúry a typovej vysielacej štruktúry STV pre rok 2004 predložil Rybníček Rade STV už 8. júla, no ich očakávania vtedy nesplnil. Od ústredného riaditeľa potom členovia rady žiadali, aby podrobnejšie popísal nové programové formáty a žánrové charakteristiky všetkých navrhovaných programových typov. Rovnako požadovali spresnenie podielu domácej a zahraničnej tvorby vo vysielaní STV a zdôvodnenie novej vysielacej štruktúry v kontexte s vývojom televízneho trhu na Slovensku. Okrem toho predstavitelia televíznej rady zaviazali šéfa STV, aby im do konca septembra predložil nový organizačný poriadok televízie.


LRV odporučila schváliť zákon, ktorý by umožnil STV podnikať

Legislatívna rada vlády (LRV) včera odporučila parlamentu schváliť poslanecký návrh na vydanie zákona, ktorý by umožnil Slovenskej televízii (STV) podnikať.

Podľa zákona, ktorý mení a dopĺňa zákon NR SR o STV z roku 1991, by STV mohla založiť obchodnú spoločnosť alebo mať majetkovú účasť v iných obchodných spoločnostiach. Predmet podnikania obchodnej spoločnosti vytvorenej STV musí súvisieť s úlohami, ktoré verejnoprávnej televízii ukladá zákon. STV smie podnikať, ak touto činnosťou účinnejšie využije svoj majetok na plnenie úloh. Zároveň podnikateľská činnosť nesmie ohroziť kvalitu činností napĺňajúcich poslanie verejnoprávnej televízie. Zákon nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.

”Predkladaná novela je ďalším krokom k stabilizácii a postupnému rozvoju verejnoprávnej televízie tak, aby si našla pevné a úspešné miesto na mediálnom trhu a bola konkurencieschopná,” povedal za predkladateľov poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5486/rada-stv-schvalila-novu-vysielaciu-strukturu-na-rok-2004/