Přijímač pro DVB-T jako PCMCIA karta
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 30.08.2003
Firma SCM Microsystems prezentuje na mezinárodním veletrhu IFA v Berlíně mobilní přijímač pro digitální terestrickou televizi ve formátu karty do počítače (PCMCIA).S tímto přístrojem lze uskutečnit např. prostřednictvím laptopu „bezdrátový“ a mobilní příjem (tj. nezávislý na umístění) televizních programů a datových služeb.

Tento malý a lehký přijímač nepotřebuje žádnou zvláštní síťovou přípojku. Je vhodný pro laptopy, velmi malé počítače („tabulkové“) nebo PDA s rozhraním PCMCIA. Vedle příjmu televizních programů u tohoto terestrického přijímače existuje možnost i připojení k internetu, předpokládá se účast dalšího poskytovatele služby. Přístroj lze využít všude tam, kde bude terestricky vysílána digitální televize a digitální služby. To je již dnes v oblasti Berlína, už brzy v jiných německých aglomeracích a zřejmě do roku 2006 v celé spolkové republice.

Terestrický přijímač ve formátu PCMCIA bude představen na mezinárodním veletrhu IFA v rámci mediálního konceptu MMD T-Systems (MMD je zkratka za: Mobilní-média-distribuce) firmy SCM Microsystems, sdružení T-Systems a televize ZDF. Cíle je to, poskytnout spotřebiteli nabídku informací, kterou může využít ve všech oblastech každodenního života tím nejjednodušším způsobem. Uvedení zúčastnění (partneři) nyní přináší do projektu své specifické know-how.

Prostřednictvím sítě DVB-T tak má T-Systems umožněno širokopásmové vysílání televizních programů a multimediálního obsahu (náplně). T-Systems kromě toho zkoordinoval jednotlivé komponenty účastníků (partnerů) v projektu. Televize ZDF svou službou ”ZDF infoaktiv” dává mobilnímu uživateli k dispozici multimediální nabídku, která je mu přímo uzpůsobena.

SCM Microsystems vyvinul a produkuje přijímač včetně nutného hardware a software. Sériová výroba přijímačů bude zahájena v prvním kvartále příštího roku. Na veletrhu IFA firma SCM předvádí mobilní terestrický přijímač ve stánku ZDF č. 201 v pavilonu 6.2 od 29. 8. 2003 do 3. 9. 2003. Tyto produkty budou dále vystavovány na fóru TWF (zkratka za: Technicko vědecké fórum) v pavilonu 5.3, stánku 0.3 a ve veletržním stánku Deutsche Telekomu v pavilonu 6.2 v expozici T-Systems.


Zdroj: [fp], www.digitalfernsehen.de, 27.08.03, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5492/prijimac-pro-dvb-t-jako-pcmcia-karta/