Nejoblíbenější TV šot: Armstrongova procházka po Měsíci
Autor: -čtk- , e-mail: info@ctk.cz Přidané: 04.09.2003
Procházka amerického astronauta Neila Armstronga po měsíčním povrchu je nejoblíbenější filmový šot. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které dnes zveřejnil v Londýně archiv televizního zpravodajství ITN. Záběr z Měsíce se umístil v čele 20 nejžádanějších klipů z archivu ITN, který je nejrozsáhlejší na světě.

Druhé místo patří záběrům z vraždy amerického prezidenta Johna Kennedyho v roce 1963. Na třetím místě je snímek teroristického útoku proti budovám Světového obchodního střediska v New Yorku z 11. září 2001.

Na dalších třech figurují záznamy britských událostí: čtvrtým nejžádanějším snímkem je pohřeb princezny Diany v roce 1997, pátý zachycuje, jak kapitán anglické fotbalové reprezentace Bobby Moore zvedá v roce 1966 nad hlavu pohár za vítězství ve světovém šampionátu; šesté místo obsadily záběry z obklíčení íránského velvyslanectví v Londýně v roce 1980.

Jako sedmý nejčastěji žádaný klip figuruje řeč amerického černošského duchovního Martina Luthera Kinga Měl jsem sen. Rezignace britské premiérky Margaret Thatcherové v roce 1990 je na osmém místě.

Desítku nejžádanějších archivních klipů završuje neštěstí vzducholodě Hindenburg v roce 1937 a masakr na mnichovské olympiádě v roce 1972.

Zbývající desítce nejžádanějších šotů dominují vesměs válečná témata s atomovými pumami svrženými na japonská města Hirošimu a Nagasaki, s dětskou obětí amerického napalmového útoku ve Vietnamu a s nástupem německého diktátora Adolfa Hitlera k moci.

Britský ITN archiv shromažďuje nejrozsáhlejší soubor televizního filmového zpravodajství na světě, a to včetně archivů Reuters, Channel Four a British Pathé.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5506/nejoblibenejsi-tv-sot-armstrongova-prochazka-po-mesici/