EÚ pracuje na stratégii rozvoja širokopásmového pripojenia na internet
Autor: TASR , e-mail: info@tasr.sk Přidané: 06.09.2003
Ministri telekomunikácií krajín Európskej únie na neformálnej schôdzke v talianskom meste Viterbe vytýčili hlavné línie rozvoja širokopásmového pripojenia na internet prostredníctvom posilnenia infraštruktúr a rozšírenia palety ponúkaných služieb.

Na tlačovej konferencii vo Viterbe taliansky minister telekomunikácií Maurizio Gasparri vyhlásil, že akčný plán predpokladá dvojitú stratégiu: na jednej strane podporu služieb, aplikácií a obsahov, na druhej strane podnietenie rozvoja infraštruktúr bezpečného širokopásmového pripojenia na internet.

Širokopásmové, alebo vysokorýchlostné pripojenie je technologická podpora, ktorá umožňuje prístup na vysokopriepustný internet alebo na digitálnu televíziu. Stratégia, na ktorej pracuje EÚ, vychádza z niekoľkých predpokladov, najmä z existencie bezpečného širokopásmového pripojenia, ktoré vyvoláva dôveru, rešpektuje právo na súkromný život a právo na informácie, konštatuje sa v záverečnom dokumente schôdzky ministrov.

Na to, aby elektronický obchod a internet mohli prosperovať, je potrebné poznať pravidlá, ktoré musia vyvolávať dôveru vedenia jednotlivých podnikov aj spotrebiteľov, uvádza sa v dokumente. V ňom sa ďalej píše, že členské štáty EÚ sa nemajú obávať investovať do rozširovania širokopásmového pripojenia na internet na svojich územiach.

Komisár EÚ pre podniky a informačné spoločnosti Erkki Liikanen potvrdil zámer Európskej komisie nasmerovať časť štrukturálnych fondov – aj keď neuviedol konkrétnu sumu – do rozvoja širokopásmového pripojenia na internet v regiónoch Európy, ktoré sú najzaostalejšie a v ktorých absencia záujmu súkromných operátorov je naďalej veľkou prekážkou pre rozvoj internetu.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5511/eu-pracuje-na-strategii-rozvoja-sirokopasmoveho-pripojenia-na-internet/