Dnes zahajuje TV Trwam
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 12.06.2003
Polská katolická televize Trwam zahajuje dnes v 18:00 hod své pravidelné vysílání ze satelitu Astra 1F. Programová nabídka televize zahrnuje vzdělávací a kulturní programy, zábavné pořady pro děti a religiózní vysílání.


SES Astra, společnost SES Global, a nadace Lux Veritatis (držitel licence k vysílání televize TV Trwam), oznámili zahájení digitálního nekódovaného (FTA) vysílání z družice Astra, pozice 19.2 východně. Mezi SES Astra a společností Stellar MGI byla již příslušná smlouva podepsána. Společnost Stellar MGI byla založená v německém Hurthu a zajistí zejména technické služby a komplexní distribuci pro TV Trwam.


Nová polská televize TV Trwam provozovaná nadací Lux Veritatis při ústředí v polské Wroclawi zahájila své zkušební vysílání dne 31. 5. 2003. Programová nabídka televize zahrnuje vzdělávací a kulturní programy, zábavné pořady pro děti a religiózní vysílání.


Digitální vysílání je dosažitelné z Astry 1F, tr. č. 103, 12,460 H, SR 27500, FEC 3/4, V-PID 308, A-PID 256.

Otec Jan Krol z Lux Veritatis při zahájení vysílání poznamenal: „Díky vysílání z družice Astra na nejoblíbenější evropské orbitální pozici 19,2 východně a využití nejprogresivnější digitální technologie, se televize TV Trwam dostane k širokému publiku v Polsku a v zahraničí. Program TV Trwam chceme také vysílat v Severní Americe a na jiných kontinentech. Rozhodnutí vybrat družici Astra stejně jako přistoupit do SES Global byla přirozená volba.“

Pan Alexander Oudendijk, nejvyšší místopředseda pro obchod a marketing ve společnosti SES Astra, zdůraznil: „Zahájení vysílání TV Trwam z Astry je dalším krokem směrem k digitalizaci polského audiovizuálního trhu. TV Trwam je angažována v distribuci levných digitálních set-top-boxů v Polsku. Tyto boxy umožňují příjem více než 200 digitálních nekódovaných rozhlasových a televizních stanic, které jsou z družice Astra v současnosti vysílané.“

Zdroj: Göran Sellgren, www.dtg.org.uk, volně upraveno a zkráceno.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/555/dnes-zahajuje-tv-trwam/