Soud odročil spor mezi CET 21 a ČNTS
Autor: HN, čtk , e-mail: info@ctk.cz Přidané: 08.10.2003
Městský soud v Praze včear odročil na prosinec jednání o sporu mezi vlastníkem vysílací licence televize Nova, společností CET 21, a bývalou servisní organizací televize, firmou ČNTS. Ve sporu ČNTS žaluje CET 21 o neplatnost ukončení servisní smlouvy v roce 1999 a její exkluzivitu. O odročení jednání požádali právní zástupci obou stran, aby mohli vyhodnotit dnešní výpovědi svědků a případně předložit další důkazy.

Spor mezi ČNTS a CET 21 se táhne od roku 1999, kdy v srpnu ukončil vlastník licence CET 21 pod vedením Vladimíra Železného spolupráci se servisní ČNTS. Ta televizi dodávala pořady. Spor se postupem let ocitl i u Nejvyššího soudu, který jej vrátil k soudu nižší instance, aby lépe prozkoumal okolnosti vypovězení smlouvy.

Opakované jednání městského soudu se tak točilo kolem sporu, jak důležitý je pro televizi denní vysílací plán a kolem technických možností přerušení vysílání. Nedodání denního vysílacího plánu bylo důvodem, proč CET 21 ukončila s ČNTS spolupráci a zahájila 5. srpna 1999 své vlastní vysílání.

Soudce Miroslav Hruška vyslechl například bývalou programovou a současnou výkonnou ředitelku CET 21 Libuši Šmuclerovou či bývalého šéfa programu Novy Petra Sládečka. Vypovídali také bývalá právnička ČNTS a později CET 21 Markéta Havlová či techničtí pracovníci firmy. Generální ředitel ČNTS Jan Vávra se k soudu nedostavil z důvodu indispozice.

V důsledku sporu o televizi Nova musela Česká republika v květnu mateřské firmě ČNTS, společnosti CME, zaplatit 10,7 miliardy korun. Rozhodlo o tom arbitrážní řízení, podle kterého český stát neochránil investici CME.

V souvislosti se sporem také nedávno CME spolu s ČNTS ohlásily, že se budou snažit zahájit další arbitráž, tentokrát s CET 21. Po té žádají ušlé zisky, které vyčíslily na více než 30 miliard korun.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5597/soud-odrocil-spor-mezi-cet-21-a-cnts/