Poslanci NR SR posunuli do druhého čítania nový zákon o STV
Autor: TASR, Strategie-on line , e-mail: info@tasr.sk Přidané: 24.10.2003

Poslanci parlamentu včera posunuli do druhého čítania návrh zákona o Slovenskej televízii (STV) z dielne Ministerstva kultúry SR. Ten má zefektívniť hospodárenie, kontrolu a riadenie verejnoprávnej televízie so zámerom zvýšiť kvalitu jej programu a konkurencieschopnosť.


Rezort kultúry chce novým zákonom zmeniť voľbu Rady STV i generálneho riaditeľa STV a ustanoviť Dozornú komisiu ako poradný orgán Rady STV pre oblasť hospodárenia. Ďalej má vyčleniť časť majetku STV z exekúcie a zaviesť systém členeného účtovníctva, v ktorom sa prísne rozdelia príjmy z komerčnej činnosti od ostatných príjmov STV.

Okrem novej definície poslania a hlavných úloh STV, MK SR v zákone rieši aj prevod majetku štátu, ktorý sa nachádza v správe STV, do jej vlastníctva. Špecifikuje aj možnosti podnikania verejnoprávnej televízie.

Poslanci už na septembrovej schôdzi schválili malú novelu zákona o STV, ktorá umožňuje televízii podnikať. Novela bude platiť až do dňa, keď vstúpi do platnosti predložený nový zákon o STV. Navrhovaná účinnosť je od 1. januára 2004.

Minister kultúry Rudolf Chmel poslancom predložil aj nový zákon o Slovenskom rozhlase, o ktorom sa bude hlasovať popoludní.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5646/poslanci-nr-sr-posunuli-do-druheho-citania-novy-zakon-o-stv/