STV: Ak sa schváli Zákon o STV budú sa musieť opäť zvýšiť koncesionárske poplatky
Autor: STV, Strategie-on line , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 06.11.2003
STV považuje za smutné, že Ministerstvo kultúry SR pripravilo návrh zákona o STV bez toho, aby disponovalo odbornými analýzami z STV o dopadoch jednotlivých ustanovení zákona na jej program a hospodárenie.


Ak by totiž prešiel zákon v navrhovanej podobe, bude podľa ekonomických analýz STV potrebné vykryť deficit v hospodárení televízie spôsobený týmto zákonom buď opätovným zvýšením koncesionárskych poplatkov o 50 %, alebo nutnosťou znovuzavedenia štátnej prevádzkovej dotácie. „Napriek tomu, že niektoré ustanovenia zákona môže vytvárať všeobecne akceptovaný dojem podpory rozvoja audiovizuálnej kultúry, z manažérskeho hľadiska ide o bezprecedentný zásah do ozdravujúceho sa financovania STV,“ povedal pre Stratégie Branislav Zahradník, člen krízového manažmentu STV .

Vedenie STV preto víta rozhodnutie koaličnej rady o vytvorení odbornej skupiny poslancov NR SR, ktorá sa bude zaoberať navrhovaným Zákonom o STV a SRo. Odbornú skupinu tvoria 4 členovia Ľubomír Lintner za ANO, Ferdinand Devínsky za SDKÚ, František Mikloško za KDH a Gyula Bárdos za SMK a ich úlohou bude vyhodnotenie pripomienok jednotlivých poslaneckých klubov k navrhovaným mediálnym zákonom z dielne MK SR. STV pripraví pre poslancov kompletné poklady o dopadoch navrhovaného znenia zákona na programovú štruktúru a hospodárenie verejnoprávnej televízie. Ak by totiž zákon z dielne MK SR prešiel, podľa Branislava Zahradníka STV nemôže pokračovať v tej stratégii reformy, ktorá prebieha od začiatku tohto roka, a ktorej cieľom je nový program, oddĺženie a vyrovnané hospodárenie bez štátnej prevádzkovej dotácie v roku 2004.

Podľa vyjadrenia ústredného riaditeľa STV Richarda Rybníčka je navrhovaný zákon v absolútnom rozpore s projektom, s ktorým získal dôveru Rady STV i parlamentu a ktorý sa v súčasnosti v STV realizuje. „Navrhovaný zákon dokonca priamo ohrozuje spustenie novej programovej štruktúry od januára 2004, lebo zásadným spôsobom vstupuje do ekonomiky tvorby nového programu v čase, kedy už prebieha výroba nového programu a finišujú práce na jej dokončení,“ uzavrel Zahradník.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5688/stv-ak-sa-schvali-zakon-o-stv-budu-sa-musiet-opat-zvysit-koncesionarske-poplatky/