Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 01:39:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Satelitní přijímače Kaon – nová značka na našem trhu

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 25.06.2003


Firma Kaon Media, sídlící v Sungnamu (nedaleko Soulu) v Jižní Koreji není zatím u nás příliš známá. Založena byla teprve v roce 2001, ale její pracovníci mají už více jak desetiletou praxi v oboru. Na jejich výrobcích – digitálních receiverech, které se začaly od konce loňského roku také dovážet do Evropy je toto know-how určitě znát. Své satelitní přijímače společnost Kaon v západní Evrope nejdříve prodávala pod zavedenou značkou Huth, nyní jsou již presentované pod značkou Kaon, až na modely s vestavěným universálním přístupovým modulem, který se dodává pod obchodní značkou Xtreme.

Představme si ve stručnosti aspoň část výrobního programu, který se k nám dováží:

Do České republiky se v současné době dováží pět zástupců řady Kaon 570 (tři satelitní přijímače, jeden přijímač pro terestrické digitální vysílání – DVB-T a jeden kombinovaný receiver pro satelit a DVB-T) a dva zástupci řady Kaon 520 v provedení Xtreme. Korejským vývojovým pracovníkům a konstruktérům se podařilo unifikovat receivery do dvou typově blízkých a designově vydařených skříněk, navenek se v rámci typové řady nelišících, rozdíly najdeme jen v technologiích - vestavěných přístupových rozhraní a přidaných perifériích. A samozřejmě ve firmware.

V dnešní první části si popíšeme zástupce 570kové řady, druhou 520kovou řadu probereme v druhé části.

Prvním receiverem je Kaon KSF 570, což je základní digitální přijímač pro sledování volných, nezakódovaných TV a rozhlasových stanic (FTA). Nemá vestavěnou čtečku dekodéru (CA) ani přístupovou šachtu - rozhraní (CI) pro vložení přístupového modulu (CAM).

Na tento typ navazuje receiver Kaon KSC 570, který má dvě šachty (CI) pro možnost vložení dvou CAM. Například můžeme použít externí modul (CAM) systému CryptoWorks a do něj pak zasunout přístupové karty (smart cards) paketů Czechlink, Slovak Link, anebo UPC Direct. Určitým plusem pro satelitního diváka je to, že výrobce upravil firmware receiveru tak, že po vložení „obyčejného“ modulu Irdeto EuroCAM nám bude po vložení programovatelné FUN karty fungovat jako Magic modul a umožní nám přijímat programy v pěti různých kódovacích systémech (Irdeto/Betacrypt, Viaccess, TPS, Seca/Mediguard a Nagravision), samozřejmě pouze v „jednotkových“ verzích. Stanic, vysílajících v takovýchto formátech bohužel velmi rychle ubývá, tak jak provideři přecházejí na lépe zabezpečené systémy kódování. Přesto je to vítané rozšíření možností příjmu, zvláště když jsou kódy pro náplň FUN karty dostupné na internetu a tím, že výrobce modul EuroCAM podporuje přímo ve svém firmware, nehrozí problémy při přeprogramování „svépomocí“, jako tomu bylo na jaře u externích „Magiců“.

Konstruktéři firmy Kaon však mysleli v uživatelském komfortu a pohodlí zákazníka ještě dál, a připravili model Kaon KSC 570H. Tento receiver má stejné vlastnosti jako předchozí, ale navíc podporuje PVR funkce, tedy možnosti záznamu a přehrávání satelitních pořadů na vestavěný pevný disk (hard disk - HD). Podle velikosti HD (stejných, jaké používáme ve stolních počítačích) pak můžeme zaznamenat od cca 7 až do 70 celovečerních filmů - firmware podporuje vestavbu pevných disků od 40GB do 240 GB. Přijímač se přitom jednoduše ovládá dálkovým ovladačem tak, jako by se jednalo o běžný domácí videorekordér VHS. Záznam je však samozřejmě mnohem kvalitnější, a díky digitálnímu ukládání dat nepoznáme rozdíl mezi originálem a zaznamenanou kopií. Navíc však satelit s PVR funkcemi umí různé módy zrychleného a zpomaleného přehrávání, rychlý přístup k jakémukoliv místě v nahrávce a tzvn. Time-Shift, tedy „opožděné“ sledování pořadu se zpožděním až dvou hodin. Tuto funkci na páskových videích nenajdeme. Jedná se o to, že se díváme na satelitní program, a náhle musíme sledování z nějakého důvodu na chvíli přerušit. Stisknutím jednoho tlačítka (Pause) aktivujeme funkci Time-Shift a můžeme odejít. Po návratu pak pokračujeme ve sledování pořadu přesně od místa, kde jsme skončili! Navíc pomocí funkce zrychleného přehrávání se můžeme rychleji dostat k reálnému času a dohnat tak naši ztrátu.

Pokud se jedná o příjem digitálních programů z terestrických vysílačů, připravila firma Kaon receiver Kaon KTF 570 FTA. Jedná se o základní typ pro příjem volných paketů DVB-T v televizním pásmu VHF i UHF.

Pokud chce divák přijímat veškerou nabídku dostupných digitálních paketů z pozemních vysílačů (DVB-T), ale i satelitních družic (DVB-S), pak je pro něj řešením pořídit si tzvn. combo, receiver Kaon KTSC 570, shrnující obě technologie do jednoho přístroje. Podobně jako typ KSC 570 má též dvě šachty (CI) pro možnost vložení dvou CAM. Při satelitním i terestrickém příjmu tedy můžeme sledovat (s vloženými přístupovými moduly a kartami) i kódované vysílání.

Tolik stručné seznámení s receivery řady 570, na závěr si souhrnně přiblížíme společné vlastnosti:

Satelitní receivery jsou určené k příjmu MCPC i SCPC satelitních digitálních kanálů, přenášených v Ku (11-12,5 GHz) i C (4 GHz) pásmu. Použitý tuner s jedním vstupem má rozsah 950-2150 MHz a zpracuje datové toky (SR) 2-45 Mbaud s poměrem chybové korekce (FEC) 1/2, 2/3, 3/4, 5/6 a 7/8.

Systém obsahuje rychlý procesor STi 5518, flash memory 1Mbyte a SDRAM paměť 8 Mbyte. Celkem je pro uživatele k dispozici až 9000 předvoleb a 50 satelitních pozic pro uložení TV a R stanic.

Receivery pro příjem digitálních programů z terestrických vysílačů - Kaon KTF 570 FTA a Kaon KTSC 570, zpracují signál paketů DVB-T v televizním pásmu VHF i UHF, s modulací COFDM 2K anebo 8K, ochr. int. 1/32, 1/16, 1/8, 1/4, poměrem chybové korekce FEC 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8 a šířkou pásma 8 anebo 7 MHz. Pro DVB-T je jistě postačující paměť na 1000 TV a rozhlasových programů.

Všechny receivery zpracují i prostorový zvuk Dolby Digital (AC3) a mají optický audio konektor S/PDIF (TOS link). Pro připojení konvertorů je tu podpora DiSEqC 1.0 a 1.2 a funkce USALS pro automatické hledání pozic družic na orbitální dráze. Přijímače mají uživatelsky přívětivé menu na obrazovce (OSD) v českém jazyce (kromě jiných jazykových mutací), s možností třídění podle řady kritérií a vytváření uživatelských seznamů oblíbených programů (8 favoritních skupin).

K propojení na další multimediální zařízení slouží 2 konektory SCART (RGB i CVBS), PLL modulátor (21-69.K, PAL B/G, D/K, NTSC M) a druhý konektor F (loop through) jako výstupní smyčka pro připojení dalšího receiveru. Dále ještě můžeme případně využít 3 výstupní konektory CINCH ů jeden pro video a dva pro levý a pravý audio signál.

Receivery mají propracované, uživatelsky velmi přívětivé grafické (OSD) menu v českém jazyce. Snadnou obsluhu umožňuje automatické a rychlé ladění všech dostupných kanálů, majitelé satelitních přijímačů zase ocení automatické vyhledávání satelitních pozic při natáčení motoru (funkce USALS).

Přijímače Kaon jsou příjemným překvapením na našem trhu a díky své vybavenosti řadou nových funkcí, užitnými vlastnosti i dostupnou cenou se mohou stát oblíbenou a hojně prodávanou značkou u nás.


Dokončení příště


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.06.2003 • Televizor s integrovaným přijímacím dílem pro Premiere
26.06.2003 • Satelitní přijímače Kaon – nová značka na našem trhu – dokončení
19.06.2003 • Nemohu se rozhodnout - poraďte jaký satelitní přijímač si pořídit – 2.část [ 3 ]
29.05.2003 • Nové set-top-boxy firmy Samsung
26.05.2003 • Rozhýbe každou parabolu – Strong SRT V50 [ 4 ]
24.05.2003 • Set-top-box pro Digitenne - Rebox 1150 CO

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Návod na HUTH 1000 TF 

20.05.2008 18:03 • neregistrovaný
Mám několik let set-top box HUTH 1000 TF MPEG-2Digital.Koupil jsem ho tenkrát pro zesílení signálu a můžu říci,že plní dobře svuj účel.Věřím,že bude vhodný i pro příjem digitálního vysílání.
Rád bych,kdyby mně někdo odpověděl zda ano či ne a dále bych potřeboval poradit,kde by bylo možné sehnat manuál,který se nám ztratil,nebo zda a kde ho je možné stáhnout na internetu.Díky Koutecký-koutecky@iol.cz
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist