V Praze se jednalo o digitalizaci vysílání
Autor: (vla), istrategie.cz , e-mail: info@istrategie.cz Přidané: 25.11.2003
Světová konference s podtitulem „Závody ve vypínání analogového vysílání“ se konala v polovině listopadu v Praze. Pozváni byli přední mediální odborníci z Evropy i ze zámoří. Hans Hege, předseda německé komise pro digitální vysílání, seznámil účastníky se zkušenostmi ze zavádění digitálního rozhlasu v Berlíně, kde došlo už letos v srpnu k úplnému vypnutí analogového vysílání.


Přechod z analogu na digitál se zdařil také proto, že vysílatel rozdal šest tisíc set-top boxů zdarma sociálně slabším rodinám. Jiný zástupce uvedl, že v Německu má nyní 12 % lidí digitální televizi, 41 % kabel a 57 % satelit.

Německý televizní reklamní trh je stále v recesi, roste hodně SMS marketing, rozmáhají se tele- shoppingové kanály. Šéf výzkumu britské Sky TV Julian Dobidson mluvil o tom, že interaktivní televizi je třeba měřit podobně jako internet. Co se týče měření, zaznělo zde, že lidé začínají více sledovat rádio i TV na počítačích a že se uplatní v budoucnosti přenosné měřicí přístroje.

Svoje technologie pak prezentovaly společnosti AGB Group, Mitron (technologie založená na rozpoznávání názvu stanice z loga), Nielsen, Mediacontrol a TNS. Zástupce britské MPG (Media Planning Group) uvedl, že dle výzkumů má PC stále jiný druh použití než TV a vzájemně si „užírají” čas. Microsoft prý chystá na letošní Vánoce uvedení nového modelu digitální PC TV. Jak vyplývá z tiskových materiálů, mezi přednášejícími nebyl zastoupen žádný Čech.

Mezi hosty byli viděni pracovníci výzkumného oddělení TV Nova, někteří manažeři velkých mediálních agentur a zástupci realizátora TV metrů ze společnosti Mediaresearch. (vla)


Zdroj: (vla), istrategie.cz, 24.11.2003

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5741/v-praze-se-jednalo-o-digitalizaci-vysilani/