Vláda projedná novelu, která zachová nižší DPH u cen kabelové TV
Autor: ČTK a iStrategie , e-mail: info@istrategie.cz Přidané: 28.11.2003
Poslaneckou novelu zákona, která zachovává provoz kabelové televize v nižším daňovém pásmu, projedná na pondělním zasedání vláda. Přeřazení kabelové televize do vyšší sazby DPH navrhlo omylem ministerstvo financí. Poslanci vládní koalice ve spolupráci s ministerstvem chtějí chybu napravit v novele zákona o rozpočtových pravidlech.

Parlament ale zřejmě nestihne novelu schválit tak, aby začala platit od 1. ledna 2004, kdy vstoupí v účinnost změny v sazbách DPH, a dočasně proto provoz kabelové televize zdraží. Poslanci sice navrhli předlohu schválit rovnou v prvém čtení, projednání zákona ale není zařazeno na program nynější poslední schůze v roce. Nelze ale vyloučit, že poslanci se pokusí urychlené projednání novely na program schůze prosadit.

MF nejdříve omylem doporučilo přeřadit kabelové televize trvale do vyšší sazby DPH. To se mělo stát od ledna 2004. Poté však zjistilo, že je Evropská unie umožňuje ponechat ve snížené sazbě. Chybu napravilo v novém zákoně o DPH, který však má platit až od května příštího roku. I to by tedy mohlo vést ke zbytečnému čtyřměsíčnímu zdražení. Výrazně proti tomu protestovaly i kabelové společnosti. Musely by totiž řešit dilema, zda riskovat úbytek zákazníků a na pár měsíců zdražit, či zaplatit daň z vlastní kapsy.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5759/vlada-projedna-novelu-ktera-zachova-nizsi-dph-u-cen-kabelove-tv/