Český rozhlas spustil stránky o digitálním vysílání
Autor: ČTK a M&M , e-mail: info@mam.cz Přidané: 14.01.2004

Český rozhlas (ČRo) spustil nové internetové stránky věnované digitálnímu vysílání. Na stránkách by se měly objevovat novinky ze světa digitálních elektronických médií, legislativy, informace o programu a komentáře. Internetové stránky by měly také poskytovat technickou poradnu a názory posluchačů.


"Posláním stránek je všestranná podpora rozvoji digitálního rozhlasového a televizního vysílání bez ohledu na to, zda jde o veřejnoprávní nebo soukromá média," uvedla Petra Sklenářová z oddělení marketingu a PR rozhlasu. Posluchači najdou internetové stránky na adrese www.rozhlas.cz/digital.

Chystaná digitalizace vysílání elektronických médií slibuje zlepšení kvality přijímaného signálu a spolehlivost příjmu. Digitalizace navíc umožňuje vysílání více televizních, ale i rozhlasových programů na omezeném počtu kmitočtů. Technologie zároveň umožní nabídku doprovodných služeb od kvalitního grafického teletextu po telebankovnictví.

Naopak nevýhodou jsou zejména náklady na přídavná zařízení potřebná k příjmu signálu, tzv. set top boxy, a rovněž náklady na přechod sítě pozemních vysílačů na digitální technologii. Média budou muset v době několikaletého přechodu vysílat jak digitálně tak analogově, což pro ně bude znamenat výlohy navíc.

Na návrhu koncepce digitálního vysílání nyní pracují zástupci ministerstva informatiky, ministerstva kultury, Českého telekomunikačního úřadu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. První licence na digitální vysílání by ale měly být uděleny ještě letos.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5772/cesky-rozhlas-spustil-stranky-o-digitalnim-vysilani/