Digitalizace v Rakousku
Autor: Ekonom, M&M , e-mail: info@mam.cz Přidané: 16.01.2004

Rakouský regulátor telekomunikací a médií (v Rakousku je to jeden úřad) nedávno zveřejnil upřesněnou koncepci digitalizace. Je zajímavé se podívat, jak k složitému problému přistupují u sousedů, s nimiž máme hodně společného.


V okamžiku, kdy se pozemní digitální vysílání stalo aktuální, připravil regulátor ve spolupráci s vládou a s ostatními zúčastněnými subjekty podrobný koncept digitalizace. Zahrnuje období od experimentálního vysílání do vypnutí analogově šířených programů a úplného přechodu na digitál, tedy od roku 2003 do 2010-2012.

V Rakousku jen 16 % domácností přijímá televizi výlučně po zemi, ostatní mají satelit a kabel. Ovšem ty domácnosti, které mají analogové satelitní přijímače, přijímají veřejnoprávní ORF a komerční ATV+ také z pozemních vysílačů, protože kvůli autorským právům jsou tyto programy z družice šířeny pouze digitálně a zakódovaně. To znamená, že se konverze "na digitál" bude týkat víc než 50 % rakouských domácností.

Koncepce je rozvržena do čtyř kroků: v prvním kroku (2003-2005) bude probíhat koordinace frekvencí, spustí se experimentální vysílání v Grazu a připraví se vypsání licence na provozovatele digitálních sítí v roce 2005. Ve druhém kroku (2006) budou držitelé licence na síť budovat "ostrůvky" digitálního pokrytí v hustě osídlených aglomeracích, aby rok po udělení licence bylo 60 % obyvatel pokryto digitálním signálem. Současně se bude revidovat koncepce digitalizace. Ve třetím kroku (2007-2010) se budou postupně digitalizovat jednotlivé spolkové země (je jich celkem 7) a vypínat v nich analogové vysílání.

Koncepce předpokládá, že souběh analogového a digitálního vysílání poběží nejdéle půl roku až rok! Znamená to obrovskou úsporu veřejných výdajů. Ve čtvrtém kroku by se v Rakousku mělo provozovat 5-6 digitálních sítí (20-24 programů). Plánují jednu stacionární síť s víc než 90% pokrytím, 2-3 stacionární s 70% pokrytím, jednu 40% mobilní. Další podle okolností a hospodářských možností.


Zdroj: (VZ), Ekonom, M&M, 15.01.2004

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5782/digitalizace-v-rakousku/