V STV prebieha revolúcia, v SRo evolúcia
Autor: I.Šimlovičová, Stratégie on line , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 28.01.2004
Podľa generálneho riaditeľa SRo Jaroslava Rezníka však nie je zdravé neustále porovnávať SRo s STV: „To čo sa deje v STV je revolúcia – veľké zmeny za krátky čas, v rozhlase však prebieha evolúcia. Od roku 1997 postupne znižujeme počet zamestnancov (do dnešného dňa odišlo z SRo takmer 500 ľudí) a ustálili sme počet okruhov. Nikdy sme však nevyhlasovali krízový režim, nikdy sme nerezignovali na vyvážený a verejnoprávny charakter SRo. Okrem toho rozhlas nemá také dlhy, ako mala STV, má funkčný systém výroby a vysielania pôvodnej, slovesnej i hudobnej tvorby.“

Koncom minulého roka však SRo prepustil 220 zamestnancov, čo sa dá chápať ako hromadné prepúšťanie. Podľa riaditeľa však bolo dôvodom tohto kroku vysunutie sekundárnych činností do externého prostredia. Tento nový systém by mal byť pružnejší, motivačnejší, flexibilnejší a ak sa osvedčí, chce ho aplikovať aj na ďalšie zložky. Konečný počet zamestnancov by sa mal ustáliť na 950 ľudí.

Rovnako ako STV aj rozhlas sa rozhodol prejsť na dvojzložkové financovanie - z koncesionárskych poplatkov a z reklamy. Riaditeľ predpokladá pokles štátnej dotácie z 300 mil. Sk na približne 60 mil., viazaných na špeciálne projekty, napríklad zahraničné vysielanie. To by sa však podľa neho malo udiať až v časovom horizonte 2 rokov, pričom by tomu malo predchádzať aj zvýšenie koncesionárskeho poplatku zo súčasných 40 Sk na minimálne 50 Sk.

Pokles počúvanosti, ktorý riaditeľ označil za mierny, by mali zastaviť viaceré pripravované opatrenia - dobudovanie pevných hudobných formátov pre jednotlivé okruhy, skrátenie hovorených príspevkov, viac hudby a menej slova, zmeny v moderátorských tímoch, či nová, dynamická zvuková grafika.

Po výmene šéfredaktora Rádia Slovensko Karola Farkašovského prišiel aj nový programový riaditeľ Vladimír Puchala, nový je aj šéf košického štúdia Ján Lašák a relatívne noví sú šéfovia banskobystrického štúdia Ján Melich a Rádia Devín Marián Bančej, s ktorými by mali prísť obsahové zmeny.

Ako hodnotí Farkašovského projekt inovácie Jaroslav Rezník, prečo ho odvolal z postu šéfredaktora Rádia Slovensko, ale i o tom, či má on sám dôveru členov Rozhlasovej rady sa dočítate v exkluzívnom rozhovore v januárovom vydaní Stratégií.

Zdroj: Ivana Šimlovičová, Stratégie on line, 27.1.2004

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5805/v-stv-prebieha-revolucia-v-sro-evolucia/