Zaměstnanci BBC protestovali proti Huttonovým závěrům
Autor: ČTK a M&M , e-mail: info@mam.cz Přidané: 08.02.2004

"Ruce pryč od BBC", bylo jedno z hesel, pod kterým 5. února protestovali v Londýně někteří zaměstnanci této rozhlasové stanice proti závěrům vyšetřování lorda Briana Huttona o okolnostech smrti zbrojního experta Davida Kellyho.


Londýnský soudce Hutton při vyšetřování vytkl BBC nepravdivost jedné zprávy a nedostatky v řízení. V důsledku toho rezignovali dva její nejvyšší činitelé a výpověď podal i autor kritizované reportáže.
"Není to stávka, ale protesty. Nemáme konflikt s vedením BBC," řekl o akci generální tajemník britského Národního svazu novinářů Jeremy Dear. Zaměstnanci podle něj chtějí, aby se k nim nejvyšší vedení BBC připojilo v boji na ochranu BBC před útokem vlády.

Zaměstnanci se obávají, že reportéři se nyní budou bát vysílat zprávy, které budou kritické vůči vládě. Bojí se také, že vláda a politici využijí nynějšího období pravidelné revize královské charty, kterou se BBC řídí, aby stanici spoutali, případně jí omezili finance.

Vláda oficiálně tvrdí, že něco takového je vyloučeno a že ctí nezávislost BBC. Podobně se vyjádřila i konzervativní opozice, která si v minulosti stejně jako vláda opakovaně na zpravodajství BBC stěžovala.

ČTK, M&M, 6.2.2004

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5854/zamestnanci-bbc-protestovali-proti-huttonovym-zaverum/