Digitálne vysielanie kontra analógové - začíname
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 09.09.2001
Oficiálne spustenie digitálneho vysielania v Európe sa datuje od roku 1995. Za poldesaťročie sme si tak mohli odskúšať, čo tento pokrok v systéme prenosu signálu priniesol. Pri prvom predstavovaní digitálneho vysielania bol digitálny systém ohodnotený ako systém 2 stavov: buď je obraz a to perfektný, alebo nie je obraz žiaden. Nijaké drop-outs (”rybičky”) už nikdy nebudú!

Dnes sme však denne svedkami toho, že obraz štvorčekuje, ”zamŕza” práve vtedy, keď sa nám to najmenej hodí a radšej by sme uvítali to nezameniteľné analógové zrnenie. Na druhej strane, keď to ide poriadne a porovnáme si programovú ponuku s analógom, už by sme od digitálu len tak neodstúpili.

Nie všetci mali k dnešnému dňu už to potešenie využívať pri príjme satelitných staníc digitálne zariadenie. Na nasledujúcom grafe je uvedené porovnanie digitálnych a analógových satelitných domácností v Európe za posledné roky:


- Počet čisto analógových domácností sa nevýrazne počas tohto obdobia zmenil najskôr smerom nahor (maximum bolo v roku 1998 s počtom 27,54 mil. domácností), v roku 2000 ich počet klesol pod počet z roku 1996 na číslo 25,24 mil. domácností.
- Novopresadzujúci sa digitálny systém si za 5 rokov našiel svoje miesto vo viac ako v 10 mil. domácnostiach. Štatisticky teda v roku 2000 každá tretia domácnosť v Európe prijímala digitálny signál.
- Za posledný rok sa taktiež uskutočnil v mnohých domácnostiach upgrade z analógu na digitál a to hlavne v Nemecku, vo Veľkej Británii a v Škandinávii. Za obdobie každých šiestich mesiacov uskutoční upgrade na digitál približne 8% zo všetkých analógových domácností.

-Pri digitálnom príjme je porovnané i to, či sa prijímajú platené stanice (Pay) alebo iba voľne šírené (free-FTA). Koncom roku 2000 prijímalo platené stanice 11,3 mil. domácností a ďalších 1,4 mil. domácností prijímalo iba nekódované voľne vysielajúce stanice (FTA).


Na ďalšom grafe sa pozrieme na to, aký majú percentuálny podiel jednotlivé krajiny v digitálnom satelitnom spracovaní signálu:


- Za rok 2000 získala prvenstvo v počte digitálnych satelitných účastníkov Veľká Británia spolu s Írskom 37,2% (+2,5 mil. domácností), za ním nasleduje Francúzsko 20% (+250 tis. dom.), Taliansko 14,2% (+90 tis. dom.), Nemecko / Rakúsko / Švajčiarsko 8,6% (+360 tis. dom.), Španielsko 8,6% (+290 tis. dom.), Poľsko 5,6% (+320 tis. dom.) atď. Číslo v zátvorke uvádza, koľko nových účastníkov pribudlo za rok 2000.

Toľko k štatistike stavu v Európe. Doterajší trend naznačuje, že v údajoch na konci roku 2001 by sa mohol počet digitálnych domácností výrazne priblížiť k počtu čisto analógových účastníkov. Ponuka staníc v analógu sa zmenšuje priam každým dňom. Pozícia Astra 1 (19,2° vých.) sa stala centrom pre nemecky hovoriace publikum a pre ostatných zostala hŕstka nie príliš atraktívnych staníc na Hot Birde (13° vých.), no aspoň jazykovo všestrannejších než je tomu na Astre.

Stanice jednoznačne zavelili: ”Všetci na digitál!”, pretože si pri šírení v digitálnej norme už nemusia prenajímať celú šírku transpondéru a tým im klesajú ekonomické náklady na distribúciu prostredníctvom satelitu. Prechod z analógu na digitál je definitívne spečatený a o pár rokov sa analóg stane históriou. V článkoch aktuálnej témy sa preto budeme orientovať hlavne na to, čo všetko so sebou prináša digitálne vysielanie.


Tento mesiac Vám v rámci témy mesiaca prinesieme články o tom čo je to digitálna televízia, predstavíme si digitálny teletext, interaktívny softvér OpenTV, ako funguje interaktívne spravodajstvo a obchodovanie cez satelitný prijímač, ako sa vyvíja digitálna televízia v Českej republike a na Slovensku, o vysielaní Czech digital group a TV Nova, aký ohlas vyvolá nekódované vysielanie TA3 doma i v zahraničí a ďalšie.

Na komentáre k článkom, vlastné poznatky a diskusiu k téme mesiaca Vás pozýva osadenstvo satCentra.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/60/digitalne-vysielanie-kontra-analogove-zaciname/