DVB-T v Rakousku – interaktivní vysílání
Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 03.04.2004
V oblasti Grazu lze vhodným set-top-boxem přijímat digitální televizi, programy ORF 1, ORF 2 a ATV+. Dne 3. 5. 2004 má experimentální provoz vstoupit do další etapy – veřejnoprávní ORF a konkurenční soukromá ATV+ spojili své síly pro čtvrtý televizní program. K tomu se připojila rakouská hudební stanice gotv, která je zastoupena především v kabelové síti a Sat.1 Österreich, jmenovkyně německé stanice, společnosti Styria Medien AG a Raiffeisen.

Společně chtějí denně vysílat osm hodin programu, který bude opakován. Stěžejní aplikací interaktivního programu je rozšířený teletext, který vedle obvyklých informací ve výrazně kvalitnější grafice nabídne i dodatečné služby k programu – např. možnost hlasování pomocí dálkového ovladače. Hudební klipy na vyžádání a dodatečné informace bude zejména využívat gotv, kterou bude možné sledovat v odpoledních hodinách na „ITV4Graz".

Divák si může vybrat ze dvou set hudebních snímků a pokud to rychlost techniky dovolí, rozhodne již po nejbližším titulu v programu. ATV+ bude ve svém „programovém okně“ vysílat vlastní program např. ordinačních hodin svého televizního lékaře.

Na dálkovém ovladači boxu bude možné vyvolat dodatečné informace k projednávané problematice podle tzv. standardu MHP. Po stisknutí tlačítka bude možné učinit i objednávku zboží. Elektronický programový průvodce dne 3. 5. 2004 v Grazu zřejmě ještě nebude.

Experimentální vysílání má ukázat, jaké dodatečné služby se budou později využívat. V pilotním provozu se zpočátku počítá jen se 150 štýrskými domácnostmi.


Zdroj: Harald Fidler, DER STANDARD, http://derstandard.at/etat, 26.3.2004, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/6026/dvb-t-v-rakousku-interaktivni-vysilani/