Přijímáme Rádio Expres ze satelitu Telstar 12
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 21.07.2003
V souvislosti s kauzou rušení slovenského komerčního Rádia Expres na družici Telstar 12 a přípravou přechodu distribuce jeho signálu do paketu Slovak link se zdvihnul zájem satelitních fanoušků o jeho příjem. Mysleli jsme si, že to není možné, ale je! Dostali jsme o tom důkaz - obrazový i zvukový!


Po uveřejnění článku o rušení byl v diskusi pod ním vznesený dotaz, s jakými technickými parametry vlastně Rádio Expres vysílá. V přehledech na renomovaných stránkách SatcoDX či Lyngsat totiž o něm není ani zmínka, také při načítání – jak automatickém, tak i ručním např. na audio paketu VOA na uvedeném satelitu nejsme úspěšní.

Na tento dotaz reagoval jeden čtenář přeposláním e-mailu pana Roberta Bartoše z Rádia Expres, který uvedl přesné technické parametry přenosu, a zároveň v nás utvrdil pochybnosti o tom, že jej asi doma na běžný satelitní přijímač nezachytíme. Pan Bartoš píše:

Vysílání na Telstaru 12 není přijímatelné běžným satelitním receiverem, i když je kompatibilní s DVB. Jedná se o tzv. IP-DVB platformu. Frekvence 12635,475 MHz, transponder 11, horizontál, SR 290 ks/s, FEC 3/4 Viterbi, Reed-Solomon. PID 200 Audio main, PID 201 Audio regional, PID 400 RDS data, PID 380 Network control channel. Audio je kódované jako Audio over IP, RAW data v MP3 / 128 kbit/s, JOINT STEREO/ Fs 48 kHz, 16 bit. Jak nakonec informaci zakončuje - málokterý receiver umožňuje přehrát SR pod 1 Msymbol/s.

Tolik slova člověka „od zdroje“, která ale nedala spát našemu kolegovi – satelitnímu fanouškovi z Banské Bystrice, panu Henrichovi Sklenkovi. Ten vlastní receiver Nokia 9600S se softwarem DVB 2000 a na něm se mu podařilo signál rádia s nízkým datovým tokem SR 290ks/s naladit. Poslal nám k tomu jako důkaz dvě sejmuté obrazovky. Jak ale uvedl, Nokie mu zvuk nerozkódovala, měl na kanále ticho.

Nutno říci, že jsme tento stav předvídali, a tak spíše čekáme na signál z Eurobirdu z paketu Slovak Link, který by už mohl být distribuován s rozumnými parametry a volně, nebo maximálně v kódu CryptoWorks. Proto nás v redakci překvapilo, když jsme pozdě večer v neděli dostali opět od „Heňi“ mail, tentokráte ale už s přiloženou půlminutovou nahrávkou programu a screen, který ilustroval to, že se dá, s určitým hardvarem a softwarem Rádio Expres přijímat už nyní, z Telstaru.

Pan Sklenka došel po určitém laborování na to, že pokud uloží stream s identifikátorem A-PID 200 (main audio – základní zvuk) přes rozhraní SCSI jeho Nokie 9600S do PC, může pak tato data přehrát. Uloží se mu jakou soubor s příponou mpa a ten jde přehrát na klasickém windowsovském Media Playeru. Jednu takovou nahrávku o velikosti 529 kB, což představovalo 33 sekund vysílání přiložil jako přílohu k mailu.

To je ale jen off line přehrávání. Nakonec ale přišel i na způsob, jak poslouchat vysílání v reálném čase. On line poslech mu umožňuje software DVB 2000 Audio Server, jehož verzi 1.01 si nainstaloval ze stránky www.gkware.com. Jak má nastavené parametry vidíme na dalším screenu, tentokráte sejmuté obrazovky z jeho počítače.

Děkujeme za zaslané informace, jsme rádi, že je mezi satelitními fanoušky řada zvídavých jedinců, kteří se nespokojí jen s běžným příjmem z dostupných paketů, ale hledají i další možnosti.

Nám ostatním, kteří nevlastníme receiver Nokia 9600S nezbude než si ještě nějaký ten čas počkat na vysílání Rádia Expres v paketu Slovak link na satelitu Eurobird 1 (28,5 st. vých.), tr. 12,643 H, SR 27500, FEC 3/4, A-PID 1926, SID 26.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/614/prijimame-radio-expres-ze-satelitu-telstar-12/