STV neuvažuje o dotácii ani o zvýšení koncesií
Autor: TASR, Strategie on line , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 07.06.2004

STV dementuje informácie, ktoré sa objavili v posledných dňoch v médiách o tom, že uvažuje o opätovnej štátnej prevádzkovej dotácii alebo o zvýšení koncesionárskych poplatkov. „Žiadne takéto opatrenie nie je aktuálne ani odôvodnené,“ komentoval vzniknutú situáciu Branislav Zahradník, člen manažmentu STV pre vzťahy s verejnosťou.

Opätovné žiadanie o prevádzkovú dotáciu zo štátneho rozpočtu by podľa jeho slov poprelo celú filozofiu reformy STV, ktorá sa v ekonomickej oblasti opiera o dva základné princípy – vyrovnaný rozpočet a hospodárenie bez štátnych prevádzkových dotácií.

Výpadok z príjmov z koncesií v porovnaní so schváleným rozpočtom, ktorý objektívne nastal vo výške okolo 10 % manažment STV eliminuje úsporami v prevádzkových nákladoch televízie. Hospodárenie STV za prvé štyri mesiace tohto roka je pozitívne nakoľko STV má prebytok hospodárenia vo výške 7 miliónov. „Preto tvrdenia o tom, že televízia nemá financie a bude sa obracať na pomoc zo štátneho rozpočtu, resp. so žiadosťou o zvýšenie koncesionárskych poplatkov sú zavádzajúce a nepravdivé,“ zdôraznil Zahradník a dodal, že STV v súvislosti s koncesionárskymi poplatkami len upozornila na skutočnosť, že koncesionárske poplatky platí niečo cez milión tristotisíc domácností, napriek tomu, že na Slovensku je okolo milión osemstotisíc domácností pravdepodobne s viac ako 90 % vybavením televíznymi prijímačmi. Z toho logicky vzniká otázka, či v súčasnosti platná legislatíva je efektívna a či poctiví koncesionári nedoplácajú na tých, ktorí si zákonom stanovenú povinnosť neplnia.


Zdroj: TASR, Strategie on line

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/6202/stv-neuvazuje-o-dotacii-ani-o-zvyseni-koncesii/