Arabské stanice Al-Arabíja a Al-Džazíra dráždí USA
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 29.07.2003
Arabské stanice opět „zlobí“. Známější je katarská Al-Džazíra (Al-Jazeera), která se už v říjmu 2001 „proslavila“ videozáznamy se šéfem teroristické sítě Al-Káida Usámou bin Ládinem. A komentovaným zpravodajstvím z Afganistánu. Letos jí statečně sekunduje dubajská Al-Arabíja (Al-Arabiah). Obě tentokráte dráždí USA tím, že ve svém zpravodajství prý zkreslují informace o situaci v Iráku a svými reportážemi pak podněcují k násilí proti americkým vojákům.

A tak se opět v USA, ale i v dalších zemích spustily nekonečné diskuse o tom, co je svoboda projevu, svoboda médií a právo na objektivní a vyvážení zpravodajství a co už je nepřijatelná podpora terorismu a presentace násilnických myšlenek.

Tehdejší ředitel katarské televize a člen královské rodiny šajch Hamad bin Samír Sání na to už v roce 2001 odpověděl, že: „Nikdy nezměníme svou strategii, jak informovat o aktualitách. Řídíme se jedině divákem“. „Hledáme si události a dnes máme štěstí, způsob, jakým Al-Jazeera informuje o krizi, je podle jejího ředitele správný, protože prostor dostávají všichni. „Uznáváme princip odlišných názorů a chceme krýt události v přímém přenosu. A tak to také zůstane“.

A co konkrétně letos Američanům ve vysílání vadí?


Wolfowitzovi vadí reportáže arabských TV z Iráku

Náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz se domnívá, že arabské televizní stanice Al-Džazíra a Al-Arabíja zkreslují informace o situaci v Iráku a svými reportážemi podněcují k násilí proti americkým vojákům. Obě televize to dnes popřely a považují to za neopodstatněné osočování.

Mluvčí Al-Arabíji Salá Kalláb Wolfowitzovi vzkázal, aby nedoufal, že Al-Arabíja ”bude považovat americké jednotky za osvobozenecké síly”. ”Jsou to okupanti...Al-Arabíja se za války stavěla vždy na stranu pravdy: nestranila ani Saddámovi (Husajnovi), ani okupantům,” řekl.

Na adresu vlád, které vysílání obou stanic podporují, Wolfowitz řekl, že s tím ”musejí přestat a musejí pochopit, že nejde o hru, ale o činnost, která ohrožuje americké vojáky”.

Také ředitel Al-Arabíji Salá Nadžm se domnívá, že kanál zachovává ”objektivitu a vyváženost”. ”Nebyli jsem dosud nuceni odvolat jedinou informaci,” řekl.

Al-Arabíja je soukromá stanice, financovaná z Kuvajtu, Saúdské Arábie a Libanonu. Vysílá od března z Dubaje a konkuruje katarské satelitní Al-Džazíře, která se v arabském světě proslavila zejména krytím války v Afghánistánu. Vysílala také videozáznamy se šéfem teroristické sítě Al-Káida Usámou bin Ládinem.

Právě ji Wolfowitz v neděli napadl za údajně zcela ”nepravdivou” reportáž o tom, že Američané ve svatém městě Nadžaf zatkli jednoho z významným imámů.

Ředitel Al-Džazíry Adnan Šaríf se domnívá, že hlavní problém je to, že západní sdělovací prostředky ”neočekávaly, že v oblasti vzniknou tak velcí konkurence schopní arabští konkurenti”. Zdůraznil, že se televize před odvysíláním jakékoli reportáže snaží získat i názor Američanů.

Bagdádský zpravodaj Al-Džazíry řekl, že důvod Wolfowitzovy kritiky je jednoduchý: ”Američané chtějí diktovat médiím, ale to není přijatelné ani v rozvojovém světě. Sdělovací prostředky, které si váží samy sebe, se nepodřizují vládám, tím spíš, je-li to vláda okupantská.” Novináři působící v Iráku mají podle něj ”velké potíže”, a týká se to údajně i novinářů západních. Zároveň nevyloučil, že se k Američanům někdy dostávají chybné překlady arabských reportáží.

Zdroj: -čtk-, M&M, 28.7.2003


A kde obě stanice zachytíme?


Dubajskou televizi Al-Arabíja mohou sledovat diváci v celém světě ze sedmi družic: Arabsat 2B, 2C, 3A, Hot Bird 6, Nilesat 101, Atlantic Bird 1 a PAS 9. Pro našeho satelitního diváka bude asi nejdostupnější vysílání ze satelitu Hot Bird 6 (13,0 st. vých.), tr. č. 94, frq. 12,597 V, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 160/80.


Katarskou televizi Al-Džazíra mohou sledovat diváci v celém světě dokonce ze dvanácti družic: PAS 2, Eurobird 1, Arabsat 2C, 3A, 2D, Astra 1E, Hot Bird 3, Amos 1, Nilesat 101, PAS 9, Echostar 3 a Echostar 1. Pro našeho satelitního diváka bude asi nejdostupnější vysílání ze satelitu Hot Bird 3 (13,0 st. vých.), tr. č. 70, frq. 12,111 V, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 270/271. Anebo z Astry 1E (19,2 st. vých.), tr. č. 24, frq. 11,568 V, SR 22000, FEC 5/6, PIDy 55/56.


A na závěr připojujeme otázku pro případnou vaši reakci:

Co říkáte svobodě projevu a možnosti vyjádření i kontroverzní osoby ve zpravodajské stanici? A naladili jste si někdy stanice Al-Arabíja anebo Al-Džazíra?

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/624/arabske-stanice-al-arabija-a-al-dzazira-drazdi-usa/