Komplet letošního léta
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 31.07.2003
Trochu to s jistou nadsázkou může připomínat sňatek z rozumu. Postarší, trochu již nemoderní, ale spolehlivý a velmi dobře ovladatelný ženich a mladá, sexy nevěsta mnoha tváří, která je výkonná a protože tuší, že ztratí své schopnosti možná mnohem dříve, jak by chtěla, podává nadstandardní výkony.


Cože to píšeme na web se satelitní tematikou za nesmysly? Nespletli jsme si toto médium se sňatkovou kanceláří? Ne, nebojte se, jen nás tato paralela napadla při návrhu satelitního kompletu, který by spojoval v sobě jednoduchost pro začátečníka, maximum dostupných dekódovatelných paketů a přijatelnou cenu. A tak nás napadlo spojit „postaršího ženicha“ receiver Humax 5500 CRCI se „sexy nevěstou“ přístupovým modulem pro Free-X TV. Dostaneme slušný komplet za slušnou cenu.

Humax 5500 CRCI již kraluje na českém a slovenském satelitním trhu několik let a zdá se, že do důchodu hned tak nepůjde. Splňuje naše národní „specifika“ – tedy vestavěný dekodér CryptoWorks, který se dá díky naší snad už vrozené lidové tvořivosti rozšířit o další čtečky a získáme tím současný přístup ke kartám na všechny dostupné domácí platformy – Czechlink, Slovak link i UPC Direct. Má jednoduché, uživatelsky přívětivé menu v českém jazyce, jednoduše se ladí – přidávají nové programy, také kapacita programových předvoleb je pro běžně sledované družice na orbitu dostatečná. Receiver obsahuje dostatek přípojných míst – 2 konektory SCART včetně zapojeného RGB, dále máme k dispozici 3 konektory CINCH video a audio výstupu. Pro domácí kino využijeme digitální audio výstup na optickém konektoru TOS link a můžeme poslouchat Dolby Digital 5.1 na kanálech, které jej vysílají. Pro příjem z více družic receiver podporuje DISEqC 1.0, 1.1 a 1.2, bez problémů spolupracuje s motory typu H-H mount. V menu lze programovat i výstupní napětí 12V pro přepínače konvertorů, případně dekodéry.

Tolik pozitiva. Jak už jsme ale uvedli hned na začátku, vývoj tohoto receiveru byl ukončen před mnoha měsíci a vývoj elektroniky i v tomto odvětví pádí mílovými kroky. Přestože některé nedostatky se postupně vylepšovaly novým firmwarem (který však výrobce neuvolňoval tak rychle, jak by náročný satelitní fanoušek očekával), najdeme i nyní několik vad na kráse. Receiver nepodporuje dnes stále žádanější funkci USALS pro automatické vyhledávání pozic družic na orbitě, u náročnějších satelitních DXerů dochází k vyčerpání paměti překročením možného počtu naladěných transponderů, také EPG (elektronický programový průvodce – informace o pořadech na týden dopředu) je u Humaxů popelkou. Pro diváky paketu Premiere je určitým handicapem nutnost dohrátí kanálů Direct, Erotik a kamer při Formuli 1 či Bundeslize jedině přes seting vytvořený v počítači. Při ručním ani automatickém ladění se nám nenaladí a tudíž ani nezapíší. Největší výtky však od uživatelů této (a příbuzné) řady padají na zdroj přístroje. Receiver značně „topí“, zvláště po zasunutí přístupových modulů (CAM) do obou šachet CI rozhraní začínají být problémy a přijímač se dokonce někdy i samovolně vypíná. Docházelo též k vysychání kondenzátorů v napájecí části, což vyžadovalo jejich výměnu, u některých sérií docházelo k problémům se základní deskou – mainboardem. Protože se receiverů vyrobilo a prodalo značné množství, stouplo tak i množství takto postižených zákazníků a o problémech se více hovořilo a psalo v odborných diskusích, jak u jiných přijímačů, přestože výsledné procento reklamací určitě nepřekračovalo hodnotu obvyklou i u jiných značek. Humax tak trochu svou ztrácel svou reputaci právě díky velkému počtu prodaných kusů.

Přes tyto problémy lze konstatovat, že se jedná o prověřený a dostupný přístroj pro širokou satelitní veřejnost. Na mnohých (i domácích) satelitních fórech a uploadech najde zájemce o satelitní příjem dostatek aktuálních setingů (obsazení předvoleb dostupnými TV a rádiovými stanicemi), takže i začátečník může hned po zakoupení přijímače sledovat velmi širokou nabídku pořadů z kosmu.

K tomu, aby tato nabídka byla co možná nejúplnější, tedy doplněna i o zakódované pakety placené televize v současné době „hacknutých“ „jednotkových“ systémů kódování, nám pomůže CAM pro Free-X TV. Jak jste se mohli dočíst v článku je dnes možnost úpravy firmware tohoto přístupového modulu tak, že dekóduje kromě erotického kanálu Free-X TV (dříve označovaného jako NO ZAP TV) – a to dokonce bez vložené karty podmíněného přístupu (smart card) také další systémy. S vloženou kartou FUN4 a aktuální náplní klíčů (např. od Xamuha) se z něj stane obdoba Magic modulu, dále podporuje řadu dvojkových systémů, pokud k nim máme originální kartičky a také se tváří jako plnohodnotný CAM CryptoWorks, pokud do ně zasuneme originální karty Czechlink, Slovak Link či UPC Direct. Přitom cena je na úrovni, popřípadě i nižší jak u Magic modulu. Funguje v drtivé většině u nás prodávaných receiverech, včetně „problémové“ Nokie 9800S s novým firmwarem 2.0. Přehled těch spolupracujících, ale i nespolupracujících přijímačů najdete ve výše uvedeném článku na našem webu.

Opět jako u Humaxu, také u tohoto CAMu však musíme upozornit na určitá „ale“. Tento modul (prodávaný též pod obchodním označením SkyCrypt, IceCrypt apod.) v současné době nepodporuje kódovací systém Conax, který přešel do varianty CAS5. To by nás zase tolik nebolelo, ale musíme upozornit na jedno větší úskalí. Přestože modul svojí universálností přímo vybízí k rychlému střídání přístupových karet, není to vůbec vhodné. Při častém přehazování kartiček (FUN, Czechlink, Slovak link, UPC Direct případně další originální) dojde při zasunování a vysunování k postupnému poškození kontaktů mezi čtecí ploškou karty a modulem a hlavně spínacího „dorazového“ kontaktu uvnitř modulu a poškození plošného spoje uvnitř modulu. Pokud uvažujeme, že je u tohoto CAMu zaručena životnost např. na tisícinásobnou výměnu karet a budeme střídat karty třikrát za večer, může být tato životnost vyčerpána již za kratší dobu jako je jeden rok. Případná oprava se nám prodraží anebo dokonce nebude moci být proveditelná. Pokud v něm budeme používat převážně kartu FUN a jen vyjímečně jiné a kartu nebudeme denně aktualizovat v externím programátoru, může nám daná kombinace velmi dobře fungovat k plné spokojenosti i několik let a dojde k morálnímu, nikoliv fyzickému zastarání. Prostě se musíme připravit na to, že už situace v dostupnosti zahraničních paketů „zadarmo“ už nebude nikdy taková jako dnes či ještě lépe před rokem či dvěma. Taková je prostě situace, kterou nezměníme.

Shrnutí na závěr: Pro satelitního fandu, který se chce převážně dívat na dostupné satelitní stanice a není náročný DXer lze doporučit uvedenou sestavu přijímače Humax 5500 CRCI spolu s CAM Free-X TV. Pokud tuto sestavu doplníme parabolou o velikosti 85 – 90 cm (samozřejmě můžeme použít i větší, ale to pro uvedenou kategorii diváka nemá smysl) a motorem typu H-H mount (SG 2100, H-H 100 od firmy Stab apod.) dostane za slušný peníz komplet se kterým určitě bude spokojen. Ceny receiverů Humax stále padají a blíží se už magické hranici 10 tisíc Kč i pro koncového zákazníka, potom se s uvedeným modulem dostaneme i pod cenu legendární „5400ky“ v době její největší slávy. Zde však již máme v základní ceně úplný CryptoWorks a legální předplatné na porno kanál. Kde, jen tak mimochodem, nyní dávají i filmy s česky hovořícími žhavými děvčaty, takže budete rozumět i (ne zrovna akčnímu) ději.

Pokud se rozhodujete si pořídit tuto naši „letní“ nabídku, dlouho se nerozmýšlejte. Jak už bylo v článku několikráte zdůrazňováno, stále více providerů opouští nezabezpečené jednotkové systémy a tak dojde na začátku zimy k ukončení vysílání paketu Premiere v dostupném Betacryptu, také současné Nagravision s kvalitní nabídkou španělské platformy Digital + určitě dlouho nevydrží. Tak ať „zdarma“ odsledujete co nejvíc kvalitních programů. A až nastane situace, že nám vše zakódují, stále nám ještě zůstane erotika na Free-X TV a šachta na případné kartičky placené abonence českých a slovenských paketů. A samozřejmě také možnost sledování spousty volných (FTA) stanic na orbitě.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/626/komplet-letosniho-leta/