Horký podzim s UPC
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 02.08.2003
Společnost UPC ČR, a.s. po několika měsících zdánlivého klidu začala dávat o sobě vědět a jak se zdá, nasazuje (sportovní terminologií řečeno) k rychlému tahu na branku. Na podzimní měsíce chystá pro své abonenty řadu nových a zajímavých kanálů, nepřijdou zkrátka ani abonenti UPC Direct.


Původně jsme nechtěli s tímto redakčním článkem předbíhat další, v pořadí již 19. část série odpovědí na otázky čtenářů našeho webu a programového týdeníku Satelit-Parabola „UPC odpovídá“. Vaše reakce na poslední informace, které jsme obdrželi od společnosti HBO Česká republika nás však přiměly zareagovat ještě před obdržením příspěvku od tiskového mluvčího UPC, dr.Františka Maliny. Pravda, vaše dotazy – a byla jich opět přehršle od stále se opakujících obvyklých dotazů na zařazení Primy a veřejnoprávní televize, přes Romanticu až po internet Mistral – jsme již odeslali. Ale chybějí mezi nimi právě aktuální otázky z posledních dní, takže bereme tento dnešní článek jako jakousi přihrávku na smeč panu Malinovi a doufáme, že se společně dočkáme odpovědi.

Nejvíce nás asi všechny zajímá, jak to bude s kanálem HBO2, který má společnost HBO ČR začít distribuovat od 15.září. Slíbili jsme vám tiskovou informaci přímo od zdroje, ještě před ní jsme však zjistili, jak bude zřejmě vysílání vypadat. Bude se jednat s největší pravděpodobností o vícejazyčný kanál s up linkem na satelit Astra v Budapešti. Na nákupu a přípravě programu by se tak společně podílelo několik států – Maďarsko, Česká republika, možná Slovensko či Polsko. Budou vysílané tedy různé zvukové mutace, které si bude sám moci volit majitel satelitního přijímače, do kabelových sítí a na předvolby receiveru abonentů UPC Direct Philips 6010DSX bude samozřejmě přednastavena česká verze. Podle prvních informací by se zde mohly objevovat spíše klubové a „těžší“ filmy, koncerty a speciály, zatímco stávající jednička HBO by se uvolnila pro premiérové filmy. Možná se dočkáme i originálního zvuku ve streamu tohoto kanálu. Program HBO2 zatím není pro ČR licencován, společnost HBO původně uvažovala o jeho spuštění již od 1.září, ale vzhledem k zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, které proběhne až 26.8.2003 se termín mírně posunul. Jakmile bude kanál licencován, hodlají jej zařadit všechny domácí významné kabelové společnosti (jmenujme aspoň UPC, TES Media, Intercable aj.) do své rozšířené nabídky. A jak jsme vzpomínali v úvodu, počítá se i s distribucí pro satelitní službu UPC Direct pro abonenty prémiového kanálu HBO. Tolik předběžné informace k HBO2, zda se potvrdí, si musíme počkat až na tiskovou zprávu společnosti HBO a také na oficiální vyjádření tiskového mluvčího UPC.

Jak už však dnes víme, nebude filmový kanál HBO2 jedinou novinkou. UPC ČR, a.s. prý pro nás chystá skutečně horký podzim, a pokud vyjde vše této společnosti tak, jak plánuje, mohli bychom se těšit na další zajímavé kanály. Otevřeně se již mluví o zařazení kanálu AXN a to americké verze do nabídky UPC Direct, nevíme jen, zda to bude okamžitě hned po spuštění jeho distribuce společností HBO dne 17.října. Hovoří se však ještě o dalších programech, které by UPC ráda zařadila do své nabídky. Měly by to být dva kanály z holandské nabídky mateřské společnosti, možná jeden hudební kanál, jeden specializovaný program a také domácí, české soukromé rádio. Doufáme, že nám to tiskový mluvčí potvrdí, případně doplní a zkonkretizuje. Takové kanály totiž UPC zařadila do oznámení o změně programové nabídky, kterou může provést poté, co Rada pro rozhlasové a televizní vysílání s ní vysloví předchozí souhlas. Ale ani po tomto souhlasu není ještě stoprocentní, že se objeví v kabelových sítích či na satelitu. Za zařazení každého programu se platí a nakonec se tedy provider – společnost UPC může rozhodnout, že s určitým kanálem ještě nějakou dobu počká.

Ke schvalování Radou ještě malá drobnost: RRTV totiž oznámení o změně programové nabídky obdržela od UPC dne 25.7., a dle litery zákona, pokud o něm Rada nerozhodne do 30 dnů (to je pokud správně počítáme do 24.8.), dojde automaticky k registraci od následujícího dne. To je 25.8., platí tzvn. pozitivní fikce. Vzhledem k tomu, že RRTV má své 16.zasedání až 26.8., dojde takřka jistě na onu fikci. Sporná bude jen registrace kanálu HBO2, který zatím není licencován v České republice. Ale to je záležitost HBO, nikoliv UPC. (Za tuto informaci děkujeme vedoucímu Odboru informací, komunikace a zahraničních styků RRTV, panu dr. Barákovi)

Tolik poslední informace, které jsme pro vás zjistili, nyní budeme spolu s vámi určitě netrpělivě čekat na příští týden - na informace společnosti HBO a další část „UPC odpovídá“. Také bychom měli obdržet podrobný přehled vysílaných pořadů na kanálu HBO2, který nám umožní si udělat lepší představu o zaměření tohoto filmového kanálu. Zůstaňte webu satCentrum i nadále věrni!

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/629/horky-podzim-s-upc/