Start HBO2 ohrožen?
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 07.08.2003
Podle slov společnosti HBO ČR zatím Rada pro rozhlasové a televizní vysílání neudělila kanálu HBO2 licenci. Proto upustili od vydání oficiální tiskové zprávy ke spuštění a ani nebyl uvolněn televizní program ke zveřejnění. Nejbližší zasedání RRTV bude až 26. srpna.



Do naší redakční schránky přišel včera odpoledne od společnosti HBO Česká republika tento mail:

„Bohužel Vám tímto musím sdělit nepříjemnou zprávu. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zatím neudělila kanálu HBO2 licenci. V souvislosti s tímto faktem Vám zatím nejsem oprávněna zaslat programy ani oficiální Tiskovou zprávu, jak jsem k dnešku slibovala zaslat.

Jakmile se v nastálé situaci cokoli změní, budu Vás samozřejmě okamžitě informovat.

Předem Vám děkuji za pochopení a jsem s pozdravem. Hanka Příhodová, PR coordinator HBO.“



O tom, že kanál HBO2 zatím nemá licenci pro vysílání u nás jsme věděli už minulý týden - jak přímo z centrály HBO, tak i od vedoucího Odboru informací, komunikace a zahraničních styků Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dr. Pavla Baráka. Protože RRTV má své 16.zasedání až 26.8.2003, pozastavoval se tehdy dr.Barák nad plánovaným termínem spuštění vysílání HBO2 k 1.září.

Ve společnosti HBO ČR však mezitím termín posunuly o dva týdny, na 15.9.2003 a předpokládají, že do té doby již licence projde a bude se moci vysílat v předem domluvených kabelových sítích. Uvidíme, jak dopadne zmiňované 16.zasedání RRTV. O jeho výsledku vás budeme samozřejmě informovat a ihned v sekci TV program také umístíme kompletní program HBO2 ke stažení.

Pokud se jedná o šíření HBO2 v UPC Direct, čeká se na schválení ústředím firmy. Pro zařazení v kabelových sítích podala společnost UPC ČR, a.s. dne 25.7.2003 žádost o změně programové nabídky na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání - a v ní byl zahrnutý i program HBO2.


Ještě krátce k vysílání kanálu HBO:

Jde beze sporu o největší a nejúspěšnější filmový kanál na světě, z rodiny giganta zábavního průmyslu - Time Warner. HBO bylo historicky vůbec první placenou televizí na světě. 8. listopadu 1972 se poprvé představila obyvatelům malého městečka Wilkes-Barre ve státě Pensylvánie. Na konci roku 1972 měla pouhých 365 předplatitelů. Postupně se HBO rozšířilo do všech států USA a v roce 1991 do Maďarska - první země mimo území Severní Ameriky. Od té doby HBO úspěšně zahájilo vysílání, nebo investovalo do kanálů placené televize ve Střední a Jižní Americe, Asii, Singapuru, Thajsku, v České a Slovenské republice, Polsku, Rumunsku, Bulharsku a nadále zkoumá další příležitosti po celém světě. Nyní HBO vysílá ve 12ti jazykových či titulkovaných verzích ve 45 zemích světa.

Nespornou výhodou v žánrové pestrosti tohoto kanálu je jeho vlastnické propojení s významnými světovými společnostmi působícími v oblasti zábavního a filmového průmyslu: Home Box Office, Inc., Disney Enterprises, Inc. a Sony Pictures Entertainment Inc. Tyto společnosti zahrnují tři nejsilnější hollywoodská studia: Warner Bros., Disney a Columbia/TriStar. Mimo produkce těchto exkluzivních partnerů HBO přináší filmy společností Universal, Dreamworks, MGM, Paramount a 20th Century Fox a dalších nezávislých producentů a distributorů.

V České republice HBO zahájilo vysílání v pátek 18. listopadu 1994, na Slovensku až 1. dubna 1997. Tento kanál v našich zemích představil zcela nový produkt v oblasti kabelové televize, a svým charakterem se podstatně odlišuje od ostatních televizních kanálů. V pohodlí domova si divák může vychutnat ty největší filmové trháky - v češtině a zcela bez reklam. V začátcích HBO vysílalo pouze 6,5 hodiny denně. Od 1. října 1997 se vysílací schéma HBO rozšířilo na 18 hodin denně a od 1. října 1998 mají diváci možnost sledovat HBO o víkendu nepřetržitě.

Zdroj: www.hbo.cz

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/638/start-hbo2-ohrozen/