HBO čeká na schválení druhého kanálu
Autor: Michal Mostýn, hn , e-mail: ihned@ihned.cz Přidané: 08.08.2003
Společnost HBO zatím nezískala licenci na vysílání druhého programu, který by byl bezplatným doplňkovým produktem k prvnímu placenému kabelovému kanálu. Přitom HBO již zahájila drahou reklamní kampaň, která tento produkt nabízí od poloviny září.


”Doufáme, že nám Rada pro rozhlasové a televizní vysílání i přes nynější odmítnutí licenci při příštím zasedání koncem srpna schválí,” uvedla Hanka Příhodová z PR oddělení HBO. Takto však HBO uvažovala již při podávání žádosti o udělení licence. Zatím ale není zcela rozhodnuto a rada teprve prověřuje skutečnosti, které ji vedly k odmítnutí.

”Zjišťujeme, zda zájem HBO vysílat v České republice a odtud i na Slovensko a do Maďarska v mutacích jazyků těchto zemí není v rozporu s předpisy,” uvedl mluvčí rady Pavel Barák. HBO ovšem argumentuje, že má v Česku své sídlo a tudíž vysílání přes satelit do uvedených dvou zemí nepoškozuje žádné regule.

Rada mimo toho upozorňuje, že HBO nedodržuje Evropskou unií dohodnuté kvóty 50 procent vysílaných filmů z evropské produkce. HBO jich plánuje vysílat jen 10 procent. ”Licence bude vydána až po zjištění, zda je vše průhledné a odpovídá směrnicím,” dodal Barák.

Právníci HBO nyní řeší problém, jak přesvědčit radu, že je vše v naprostém pořádku. Termín 15. září, kdy měl být kanál uveden do provozu, se totiž blíží a marketinková kampaň, nabízející tuto doplňkovou službu, je v plném proudu. Podle znalců z oboru nejde jen o ni. Jak tvrdí, kanál HBO2 je součástí záměru vybudovat po vstupu země do EU co největší síť, jejíž kapacita je v Česku omezena.

”Celkově je zatím předplatitelů kabelových televizí kolem 850 tisíc,” uvedl František Malina, mluvčí společnosti UPC, která je největším provozovatelem kabelových televizí v ČR. UPC drží spolu s Tes Media asi dvě třetiny trhu. Rozšíření vysílání o druhý kanál považují mediální experti spíše za marketingový tah, než za nutnost. ”HBO jednička je i tak dobře prodejný artikl,” potvrdil také Malina.


Zdroj: Michal Mostýn, Hospodářské noviny, 7.8.2003



 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/642/hbo-ceka-na-schvaleni-druheho-kanalu/