Můj přítel vrah v pondělí ve 21.30 na ČT1
Autor: PR Press ČT , e-mail: info@czech-tv.cz Přidané: 15.09.2004
Česká televize nabídne divákům unikátní dokument novinářky Jany Lorencové a režiséra Jana Nováka Můj přítel vrah v pondělí 20. září 2004 ve 21.30 hod. na ČT1. Programovou změnou chce Česká televize podtrhnout výjimečnost dokumentu o muži, který organizoval nájemné vraždy v kauze lehkých topných olejů, proto ho divákům nabízíme v hlavním večerním vysílacím čase na ČT1. ***


Příběh Jiřího Večeře, který byl odsouzen za zprostředkování vraždy obchodníka s nezdaněnou naftou a kterého čeká ještě další soud za podobný čin, je mimořádně otevřenou výpovědí o kolotoči miliardových zisků, korupci a provázanosti olejářské mafie se společenskými strukturami. Fakta o pozadí „kauzy lehkých topných olejů“ jsou shrnuta v rozhovoru Jany Lorencové a Jiřího Večeře, korunního svědka, který se sám vydal do rukou spravedlnosti.

Novinářka Jana Lorencová je mezi televizními diváky známá především jako reportérka, která podrobně sledovala obchody s nezdaněnou naftou, označenou názvem LTO. Její příspěvky do populárního pořadu Klekánice mapovaly nejen cestu pohonných hmot, z nichž stát nikdy nevybral daně v řádu desítek miliard korun, ale i důsledky, které tyto obchody měly. Podařilo se jí vypátrat fakta, jejichž zveřejnění velkou měrou ovlivnilo mínění diváků, i to, jak byly tyto transakce vnímány odpovědnými místy. Během své práce se setkala také s lidmi, kteří později stanuli před soudem. Patří k nim i Jiří Večeř, jehož svědectví mělo zásadní význam pro dopadení organizátorů a vykonavatelů některých z řady násilných trestných činů, které celou kauzu provázely.

Jiří Večeř je vězněm na Mírově, kde vykonává trest za zprostředkování vraždy na objednávku. Spolu s Janou Lorencovou připravují vydání stejnojmenné knihy. Rozhovor tvořící podstatnou část dokumentu je veden přes mříž, která je mezi oběma aktéry.


Martin Krafl, tiskový mluvčí ČT


*** Dokument měl být původně odvysílán v pátek 17. září ve 20 hod. na ČT2. V pondělí 20. září bude odvysílán místo pořadů Stalo se… a Reportéři ČT na ČT1. Reprizován bude ve středu 22. září na ČT2 v 05 hod. a v 15.25 hod.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/6429/muj-pritel-vrah-v-pondeli-ve-21-30-na-ct1/