Televizní signál lidem mnohde chybí
Autor: K.Frouzová, MF Dnes , e-mail: info@mfdnes.cz Přidané: 16.09.2004
Na řadě míst kraje, hlavně v horách, nemohou lidé sledovat některé programy televize
Zrnění a šum se ozve v obývacích pokojích v Jablonci nad Jizerou po stisku televizního ovladače. Stejně jako v dalších městech Libereckého kraje tu část rodin nechytá televizní signál. Problémy mají i obyvatelé Jilemnice, Kryštofova Údolí, Zlaté Olešnice, Tanvaldu, Desné a dalších horských obcí. Televizní poplatky však platí stejně jako obyvatelé s dobrým televizním signálem.

Kolik ze čtyř programů lidé na televizi naladí, závisí na štěstí a šikovnosti. "Sousedé třeba vynášejí antény nahoru na kopec. Napojí ji na dráty a doma pak na televizi. Daří se jim tak chytit celkem slušný signál," vylíčil starosta Jablonce nad Jizerou Václav Nosek. Městu se před časem podařilo sehnat a spustit převaděč Primy. "Jsme v údolí a terén je členitý. I přes různé převaděče část lidí dál nemá signál. Jedná se třeba o oblasti Stromkovice, Horní Dušnice nebo Blansko. Někdo chytí Primu a ČT2 a soused jen ČT1 a Novu," dodal starosta s tím, že nejlépe jde Nova a nejhůře Prima.


Programy lidé sledují přes satelity

Obdobná situace je také v Kryštofově Údolí. "Část obyvatel si proto koupila satelity a přes ně sledují oba programy České televize a Primu," popsal situaci starosta Kryštofova Údolí Pravoslav Svačinka. Lidem podle něj televize tolik nechybí. "Hodně místních ji ani nevlastní. Kvalitní příjem by však chtěly mít místní penziony, protože potřebují nabízet turistům i tyto služby," dodal Svačinka. A jak místní řeší situace, kdy mají v plánu sledovat některý z pořadů? "Zajdou třeba k sousedům, kteří mají dobrý signál. Muži se chodí dívat na sportovní utkání do hospody," dodal starosta.

Potíže se nevyhýbají ani větším městům. Nekvalitní signál je i v některých částech Jilemnice. "Bydlím padesát metrů od náměstí a ČT 2 zrní. Primu nechytám vůbec," uvedl místostarosta Jilemnice Václav Hartman. Nejvíce ho prý pálí, že sportovní utkání sleduje na nekvalitním obrazu. "Občas mě zaujme nějaký zajímavý film nebo detektivka na Primě a zamrzí mě, že si program nemůžu pustit." Kromě částí Jilemnice se potýkají se špatným televizním signálem také v nedaleké Víchové nad Jizerou a v Hrabačově. "Programy je těžké a někdy úplně nemožné naladit hlavně v údolích a mezi kopci," zobecnila starostka Jilemnice Jaroslava Kunátová.

Podle Davida Pilaře z tiskového oddělení Novy televize problémy s příjmem signálu v Libereckém kraji nezaznamenala. "Podle našeho odborníka Václava Udatného v poslední době nevíme o žádných problémech s příjmem Novy na Liberecku," řekl Pilař.

Signál Primy je podle mluvčí televize Jany Malíkové výborný v místech přímé viditelnosti ještědského vysílače. "V terénním stínu však může být i v relativně malé vzdálenosti od vysílače signál zcela nepoužitelný. O úpravu signálu nás požádal Jablonec nad Jizerou, Tanvald, Desná a Hejnice. Ne všude se nám ale podařilo signál zajistit," uvedla mluvčí.

Lokality, kde mají lidé problémy s příjmem ČT1 či ČT2, mluvčí veřejnoprávní televize Martin Krafl neupřesnil. "ČT1 má pokrytí 99,9% a ČT2 98,7%. Problémy se mohou vyskytovat v hornatých oblastech nebo v údolích," uvedl mluvčí. "Pokud někdo chce sledovat programy ČT1 nebo ČT2 a nemůže kvůli tomu, že nemá signál, má ještě možnost koupit si satelit a k němu balík programů Czech link, kde jsou oba programy," dodal Krafl. Stejné řešení nabídla také mluvčí Primy.


Obce se potýkají s byrokracií

Pokud města chtějí zařídit lidem nedostupný televizní program, musí podstoupit komplikované a zdlouhavé administrativní kolečko po několika úřadech. Například Zlaté Olešnici trvalo šest let, než získala signál ČT2. "Obnášelo to spoustu lítání, administrativy, byrokracie. Stálo to hodně úsilí a nakonec jsme to protlačili přes poslaneckou sněmovnu," vylíčila proces starostka Zlaté Olešnice Věra Hovorková a dodala, že nyní už v obci chybí jen Prima. "Tu postrádají hlavně ženy, které by rády sledovaly seriály," dodala starostka.

Obce v Libereckém kraji, kde mají lidé problémy s příjmem televizního signálu:

Kryštofovo Údolí
Hejnice
Jablonec nad Nisou
Zlatá Olešnice
Tanvald
Desná v Jizerských horách

Potíže se vyskytují i na jiných místech, často v údolích a mezi kopci, kam se signál kvůli členitému terénu nedostane.


Zdroj: Kateřina Frouzová, MF Dnes, str.3, 9.9.2004

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/6432/televizni-signal-lidem-mnohde-chybi/