Praktické zkušenosti s přijímačem eMTech 200CR
Autor: ing. Martin Švehlík , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 14.08.2003
Přijímač zaujme svou cenou, dobrými katalogovými parametry a podporou kódování v systému CryptoWorks. Pro příjem UPC v češtině určitě vyhoví, ale firmware bohužel vykazuje některé problémy.



Úvodní poznámka redakce:

Toto pondělí nám v redakci satCentrum zazvonil telefon a ozval se dlouholetý satelitní DXer, ing. Martin Švehlík. Po krátkém zdvořilostním úvodu - neslyšeli jsme se již několik let, jen ho zpovzdálí sledujeme z pravidelných příspěvků změn na orbitě pro Lyngsat – šel hned na věc. Prý jestli nemáme zájem o jeho praktické zkušenosti s přijímačem, který si zakoupil. A protože ví, že web satCentrum není napojený na žádnou satelitní prodejnu či distributora, nebude popisovat jen přednosti, aby pomohl prodeji této značky, ale po pravdě v něm uvede i nedostatky, na které při používání narazil. Poděkovali jsme za důvěru v naší nezávislost a pak už jen čekali na test. Zde je.

Pan Švehlík v něm popisuje přijímač eMTech 200CR, který jej zaujal svou cenou, dobrými parametry uvedenými v katalogu a podporou kódování v systému CryptoWorks. Právě kvůli němu si jej pořídil, sám má doma už letitý, ale jak uvádí pro něj dosud nepřekonatelný d-box Nokie a také 9600ku od stejného výrobce. Samozřejmě se softwarem DVB2000. Jako další receiver používá Hyundai 830 CI. Z důvodu příjmu paketů Czechlinku, UPC a Slovak Linku si však řekl, že je čas doplnil svůj strojový park o nějak novější přijímač s dekodérem CryptoWorks, a tak volba padla právě na eMTech.

Tolik na úvod, nyní předáváme slovo autorovi recenze.



Moje praktické zkušenosti s přijímačem eMTech 200CR

Již po zapnutí přijímače jsem byl mile překvapen téměř okamžitým naskočením obrazu. Opravdu doba bootovaní je zcela zanedbatelná a dokonce i inicializace CI modulů proběhla nezvykle rychle. Pro svůj test jsem měl obsazené oba CI sloty moduly Cryptoworks a to verzemi CW 1.14 a CW 1.15.

Nejprve se trochu zastavím u menu přijímače. Jako komunikační jazyk jsem zvolil češtinu, i když jsem spíše zvyklý na angličtinu. Ihned na začátku je třeba říct, že překlad není dokonalý, někdy je název uříznut, někde zase je překlad špatný. Jak jsem zjistil posléze, tak je tato volba důležitá pro EPG, které vysílá UPC Direct. Jak mnozí vědí, tak se EPG zde vysílá multijazyčně. Např. na našem HBO je to česky a anglicky. Pokud tedy necháte menu česky, tak máte české EPG. Je pravda, že mě to příliš nepotěšilo, protože jsem se chtěl vrátit na bezchybnou anglickou verzi menu.

V první nabídce nás čeká ”Nastavení antény”. Zde bych měl první vážnou výhradu. Je zde možnost vybrat pouze 16 družic a to je opravdu dost málo. Lze sice vybírat z rozsáhlého seznamu družic, včetně satelitů, které nejsou v našich končinách vůbec přijímatelné. Bohužel je tento seznam dost zastaralý, na můj vkus až moc, protože tady třeba najdete ještě satelit Kopernikus 3, ale o Eurobirdu se vám může jenom zdát. Lze ale přidat nový satelit a naeditovat si jednotlivé transpondéry dle libosti. Další možností je úprava stávajícího seznamu.

V druhé nabídce ”Instalace” se k dostáváme k ladění programů. Nabídky zde jsou zcela standardní, takže nemá cenu se o nich nijak zmiňovat. Výhradu bych měl k indikátoru síly/kvality signálu. V této podobě je na nic, jen nic neříkající se proužek bez žádné stupnice, o číselných hodnotách nemluvě. Je ale nutno říct, že vyhledávání všech programů na nějakém satelitu mě příjemně překvapilo svou rychlostí. Editace kanálů je opravdu jednoduchá, dá se vymazat i celá družice. Najdeme zde i možnost volby ”Tovární nastavení”, která vymaže veškeré vaše programy a nastavení.

Je zde i možnost upgradu přes satelit. Ale na první pohled je vidět, že bude nefunkční, nelze totiž měnit parametry transpondéru, na kterém má byt upgrade dosažitelný.

Nebudu se zabývat nabídkami ”Rodičovský zámek” a ”Oblíbené programy”, které také naleznete v hlavním menu. Výrobce uvádí možnosti 3 favoritních skupin po 100 kanálech. Co je ale důležité pro běžného diváka, je nabídka ”Nastavení systému”. V úvodu jsem se zmínil o volbě jazyka menu. Dále zde naleznete již zcela běžná nastavení, jako je RGB či volba formátu obrazu apod. Je zde také nabídka nastaveni jazyka zvukového doprovodu, u které bych se zastavil.

Je nutno zdůraznit, že na jednotlivé předvolby nejdou ukládat audio tracky!! To je velmi závažná chyba a to nejen pro příjem programů v balíku UPC Direct. Obelstít se to dá částečně právě onou globální volbou jazyka zvukového doprovodu. Takže na kanálech UPC Direct vám bude všude naskakovat čeština. Bohužel třeba na HBO Hungary, pokud byste chtěli angličtinu, tak si jí vždy musíte ručně přepnout. Příjemná je třeba polština na Hallmarku Hungary, opět stejný problém. No a to jsem jen v balíku UPC Direct. U ostatních programů pokud vám nevyhovuje audio track 1, který je automaticky volen, bohužel stále musíte ručně přepínat. No a to ještě není všechno. Pokud si nyní naladíte programy v Czechlinku tak s hrůzou zjistíte, že na kanálech ČT1 a Prima vám přijímač automaticky volí audio track 2, tedy mono trasu. A neuděláte s tím nic. O možnosti uložení levého nebo pravého audio tracku na předvolbu si můžete nechat jen zdát.

Abych byl korektní tak jedna možnost jak uložit audio tracky na předvolbu tu je. A to před PIDy. To jistě lze, ale s jakým výsledkem. Vždy ztratíte na takto uloženém kanále jakákoliv doprovodná data (TXT, EPG). Navíc to jde jen na fta kanálech. Kódované kanály sice také uložíte přes pidy, ale nejdou. Důvod těchto problémů je zřejmý, potřebovali bychom nastavit další parametry pro daný kanál. To ovšem umí jen některé přijímače (např. Nokia 9600 s DVB2000).

Celý software se mi jeví jako dost nedodělaný. Tak jsem se začal pídit po netu, jestli by se s tím nedalo něco dělat. Na webu výrobce tento model ani nenajdete! Proč? Tak jsem pátral dál, zjistil jsem že modely Emtech jsou oblíbené u některých italských uživatelů. Stáhnul jsem od nich co se dalo, zejména mě zajímal nějaký software na editaci kanálů. Bohužel tento software se na tento model Emtechu ani nenakontaktoval. Dále jsem zjistil, že oficiální firmware do Emtechů, přece jen vypadá trochu jinak než ten náš. U nás totiž chybí dost klíčové nabídky pro komunikaci s PC. Takže v současnosti nulová počítačová podpora.

Poslední nabídkou v hlavním menu jsou ”Systémové informace”. Zde najdete verzi HW i SW, pro úplnost uvádím testovaný typ model 38E, profile model 1, profile version 1, image ID 25, loader version 0.92. Rovněž se zde dostaneme k CI modulům a k informacím o kartě ve vestavěném dekodéru. Musím říci, že rychlost komunikace s CI moduly byla excelentní.

Ještě bych si dovolil několik postřehů. V interní čtečce CW jsem měl kartu na Slovaklink, v CI modulech CW jsem měl UPC a Czechlink (bios1). Při této kombinaci nebyl žádný problém při přepínání kanálů Slovaklinku a Czechlinku. Jak víte hodně přijímačů zde má problém se součastným zpravováním dat z karet Czechlinku a Slovaklinku. Nutno zdůraznit, že při jiné kombinaci karet tento problém nastal, např. UPC v interní čtečce.

Rychlost přepínání mezi kanály je docela dobrá a to včetně zakódovaných, žádný zázrak to ale není, zejména u SCPC kanálů. Co se týká teletextu a EPG, tak tady bych měl výhrady. EPG vypadá tak jak vypadá, prostě nic moc přehledné. Podrobné informace o programu jsou v malém oknu. Nepřekonatelná zde asi zůstává Nokia 9600 s DVB2000. Čeština je zobrazena standardně chybně. Navíc v podrobném info o pořadu je u některých providerů omezen počet znaků! Týká se to i UPC, ale to samé je třeba i na anglickém kanále TCM na Astře 2A. Takže výsledkem je, že poslední věta je uříznutá.

Teletext jde jak prostřednictvím přijímače tak i přes dekodér teletextu v TV přijímači. Bohužel nejde vůbec teletext na všech kanálech Slovaklinku !!! A to mě dost naštvalo. To chování toho boxu je celé takové divné. Další chyba se vyskytuje při příjmu programu 123SAT na Hot birdu. A tu jsem objevil jen náhodou. Zvuk je přerušován v pravidelných intervalech, cca 1 sec.

Okamžitě jsem to kontroloval na d-boxu a na Hyundai 830 CI. Na obou přijímačích vše v pořádku. Ihned jsem si zjistil podrobné informace o přenášeném audio tracku na tomto programu na d-boxu. Myslel jsem, ze tady bude nějaká odlišnost od ”normálu”, např. jiná vzorkovací frekvence apod. Nic, vše naprosto standardní. Asi by se takových chyb našlo více, ale dále už jsem nepátral, myslím že by to nemělo ani smysl.

Nakonec jsem se zaměřil na reakci přijímače při zapínání a vypínání kódování na kanálech ČT. Obraz držel stále, ať se dělo cokoliv, žádnou negativní reakci jsem nezaznamenal.

Ještě malou připomínku k dálkovému ovládání. Je velmi přehledné, ale musíte poměrně velmi přesně mířit na přijímač. Je to dáno asi použitým druhem IR čidla v přijímači. Obdobný problém jsem již v minulosti úspěšně řešil výměnou tohoto čidla za čidlo od firmy Telefunken.


Co říci závěrem

Snažil jsem se objektivně zhodnotit co přijímač ”umí i neumí”. Každý si porovnání může udělat sám, nikomu nic nevnucuji. Jako jednoúčelový přijímač pro příjem UPC v češtině určitě vyhoví, ale chtít od tohoto boxu něco více není se součastným firmwarem možné.


Doplnění redakce:

Děkujeme panu Švehlíkovi za článek, který jsme nijak neupravili ani po věcné, ani po stylistické stránce. Máte možnost se nyní v diskusi k němu vyjádřit. A třeba pomoci autorovi s jeho problémy se setingem či nastavením zvuku.

A na úplný závěr ještě naše nabídka ke spolupráci: pokud i vy budete mít nějaký zajímavý příspěvek, můžete nám jej zaslat. Mezi našimi čtenáři patří právě praktické zkušenosti k nejčtenějším článkům, a tak třeba pomůžete některému satelitnímu fanouškovi při rozhodování o nákupu zařízení. Předem děkujeme.


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/653/prakticke-zkusenosti-s-prijimacem-emtech-200cr/