Výsledky sledovanosti: Galaxie sport je spokojena, Stanice O oslabila
Autor: Aleš Borovan, hn , e-mail: ihned@ihned.cz Přidané: 20.08.2003
Dva nejznámější tuzemské kabelové programy - hudební Stanice O a sportovní Galaxie Sport - mají po několika měsících fungování čísla o divácké sledovanosti. Zatímco Galaxie Sport může být se zjištěním agentury Median spokojena, čísla dalšího průzkumu - Mediaprojektu - znamenají pro Stanici O ve svém důsledku oslabení pozice vůči kabelovým operátorům.


Jana Adamčíková, mluvčí společnosti GES Media Holding, která vlastní Galaxii Sport, sdělila, že v květnu sledovalo tuto stanici denně 104 tisíc lidí a nejméně jednou týdně téměř 300 tisíc. Stanice O dosáhla jen třetinových výsledků: V prvním pololetí ji sledovalo denně 32 tisíc a týdně 127 tisíc diváků.

„S Galaxií Sport jsme mimořádně spokojeni, sledovanost je velmi slušná. Dalo by se říci: Je to naše sportovní vlajková loď. Stanice O má velkou konkurenci, její pozice je těžká. Současnou smlouvu zatím není nutné vypovídat, po jejím vypršení se však musíme poradit jak dál,“ řekl František Malina, mluvčí největšího operátora UPC.

Pochybnosti o Stanici O na základě sledovanosti vyjádřil i šéfredaktor odborného časopisu Marketing & Média Daniel Köppl. „Stanice O má smůlu v tom, že se zaměřuje na mladé lidi. Ti vykazují obecně nejmenší sledovanost televize. To pochopila i MTV, která žije z financí hudebního průmyslu. To jde za dané situace v České republice jen těžko,“ uvedl.

„Obecně platí, že všichni provozovatelé kanálů se musejí snažit, aby měli co možná největší sledovanost a nevypadli ze hry při obnovování smluv,“ konstatoval mluvčí Malina. Rovněž podle mediálního zástupce Jana Hlaváče se druhý největší hráč na trhu - spojené společnosti Intercable a TES Media - v současné době nechystá vypovědět smlouvu Stanici O. Kdy jí smlouvy vyprší, oba operátoři tají.

Nespokojenost s dosaženými výsledky před časem vyjádřilo i vedení Stanice O. Kanál se má od podzimu více orientovat na většinové publikum a rozšířit spektrum hudebních žánrů. Potřebné peníze (údajně několik desítek miliónů korun) má přinést společnost Northern Star, která do stanice vstoupila v únoru letošního roku.


Zdroj: Aleš Borovan, Hospodářské noviny, 19.8.2003.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/666/vysledky-sledovanosti-galaxie-sport-je-spokojena-stanice-o-oslabila/