Mezinárodní federace novinářů odsoudila zákaz vysílání Alsat TV
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 20.08.2003
Mezinárodní federace novinářů IFJ dne 13. 8. 2003 odsoudila rozhodnutí albánského parlamentu znemožnit vysílání jedné z největších sítí v zemi a obvinila zákonodárce z pokusu „potlačit svobodné vyjadřování“ v době přípravy na celostátní volby.


Parlament minulý týden prodloužil zákaz vysílání pro síť Alsat. Tento verdikt přichází i navzdory námitkám představitelů Alsatu, zrušit vysoce podezřelý návrh založený na domnělých „licenčních problémech“.

Alsat TV je satelitní zpravodajský kanál a v Albánii v červnu zahájil své terestrické vysílání. Má také své pevné místo ve velké části Evropy. Novinářská činnost pro tento kanál svědčí o tom, že parlament přijal toto rozhodnutí kvůli postavení kanálu jako nezávislého provozovatele.

To vedlo k tomu, že kanál vysílal opoziční „materiál“ v době přípravy na volby v září. IFJ albánský parlament vyzvala k okamžitému návratu vysílacích kapacit Alsatu do původního stavu, aby se zabránilo následkům v době krátce před volbami.


Zdroj: Branislav Pekic, T S I 33/2003, 17.8.2003, volně upraveno a zkráceno.


Poznámka redakce:

Také na internetu se zatím Alsat TV neprosadila. Po zadání www.alsat.com nám naběhne pouze jeden řádek: Çok yakında hizmetinizde..

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/668/mezinarodni-federace-novinaru-odsoudila-zakaz-vysilani-alsat-tv/