Záhady z digitálního světa
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 21.08.2003
Digitální technika přináší překvapivá mystéria v oblasti zpoždění signálu. Některé z těchto záhad se snaží objasnit technici rakouské veřejnoprávní televize ORF.




Fenomén ”ZiB”

”ZiB”, tj. Zeit in Bild nebo-li „Doba v obrazech“ je název hlavní zpravodajské relace televize ORF, která je velmi často vysílána ve stejnou dobu jak na programu ORF1 tak i na ORF2. Ačkoli vysílání na obou programech ORF by mělo probíhat současně, často při přepínání z jednoho programu na druhý zjistíme, že mezi programy je vzájemné zpoždění „o dvě až tři slova“. Podle techniků je to proto, že digitální signál se zpracovává a po částech komprimuje (MPEG a. j. standardy) a šíří se digitálními distribučními sítěmi, dekóduje se na „velikost“ nutnou pro příjem a vysílá se. Tak se časové úseky mohou postupně sečítat a dosáhnout diference až půl vteřiny. U ”ZiB” je ten problém, že signály pro ORF 1 a ORF2 se již v ústředí ORF (ORF-Zentrum) zpracovávají odděleně. Tak vzniká zpoždění „tří slov“ již u zdroje.


Kabelové paradoxy

Ještě více se to zkomplikuje, jestliže sledujeme televizi na jednom přístroji z kabelové sítě a na jiném přístroji využíváme terestrický příjem. Zde může být toto zpoždění ještě delší. Alespoň ve Vídni je to proto, že kabelová společnost Telekabel dostává signál přímo z ústředí ORF a dále jej rozvádí ve své vlastní síti. Tak se většinou signál dostane k obrazovce rychleji než u terestrického příjmu.


Kde dřív padne branka?

Zajímavá je i otázka, zda při přímém přenosu utkání z Vídně uvidí gól později divák v Bregenzu než televizní divák ve Vídni. Podle techniků ORF jej při terestrickém příjmu všichni diváci uvidí zároveň. Signál ze stadionu bude v ústředí ORF (ORF-Zentrum) zpracován, šířen kabelem se skleněným vláknem na vysílače a tam ve stejný okamžik vysílán. V kabelu se skleněným vláknem se však dosáhne (na rozdíl od vakua) jen 60 až 80 % rychlosti světla. „Přesun“ signálu na vzdálenost Vídeň -Bregenz znamená, že divák ve spolkové zemi Vorarlbersko bude při finále mistrovství Evropy 2008 jásat nad vstřeleným gólem o 0,003 vteřiny později.


Zdroj: Michael Möseneder/DER STANDARD, www.derstandard.at/etat, 19. 8. 2003, volně upraveno a zkráceno.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/669/zahady-z-digitalniho-sveta/