Seznamte se: satelitní přijímač Kaon 520UH – Extreme - dokončení
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 25.08.2003
Měli jsme možnost se v dlouhodobém testu podrobně seznámit s velmi dobře vybaveným receiverem s UCAS, PVR funkcemi s 40 GB HD a USALS. Jak si tento přijímač vedl jste se mohli dočíst ve dvou předchozích pokračováních, věnovaných popisu a menu receiveru, dnes přijde na řadu závěrečné shrnutí kladů a záporů.


Nejprve ještě v krátkosti k obsluze přijímače

Jak je zvykem u většiny digitálních receiverů, zobrazují se na obrazovce při změně předvoleb (anebo po stisknutí tlačítka INFO) informační lišty. U tohoto receiveru obsahuje údaje: číslo předvolby, název programu, čas, řeč, L a Q červená a zelená čára s procentním vyjádřením – což je graficky znázorněná hodnota síly a kvality přijímaného signálu, název pořadu, jeho začátek a konec a použitý kódovací systém. Po druhém stisknutí se zobrazí nad touto modrou lištou ještě fialový obdélník s technickými parametry: družice, provider, číslo transponderu (v seznamu receiveru), frekvence, polarita, hodnoty SR, FEC, V-PID, A-PID, P-PID, počet audio zvuků, titulků a zda je teletext u daného kanálu. Jak je zvykem, ruší se tyto informace buď samy po uplynutí nastaveného času anebo klávesou EXIT.

Pokud jsou v digitálním streamu vysílané titulky, stačí zmáčknout červené tlačítko SUB/TEXT naskočí volba řeči. Pro BBC Prime v paketu UPC Direct lze tak navolit titulky v českém a maďarském jazyce.

Po stisknutí tlačítka OK na ovladači anebo na čelním panelu se zobrazí Seznam kanálů. Podle navoleného třídění budeme mít tento seznam uspořádaný sestupně (A-Z) anebo vzestupně (Z-A) podle názvu programů, nebo setříděný na volné a kódované stanice (a to dokonce i podle použitého systému kódování). Anebo listujeme jen oblíbenými předvolbami anebo jen po vybraných satelitech. K přepínání třídění použijeme barevná „teletextová“ tlačítka, která zde mají přiřazeny i další funkce. Třídící funkce jsou velmi pěkně a srozumitelně navržené a s využitím nápovědy na spodní řádku obrazovky se nemůžeme při obsluze zplést.

Velmi jednoduše je vyřešeno i ovládání „digitálního videorekordu“ – tedy nahrávání na vestavěný pevný disk. Ve spodní části ovladače je umístěno osm tlačítek pro ovládání PVR funkcí. Mají stejné symboly a určení jako tlačítka na klasickém videorekordéru, tedy „převinutí“ na začátek či nakonec nahrávky, rychlý posun vpřed a vzad, stop, play a pomalé krokování. Červené tlačítko spouští nahrávání. Obsluha je tedy stejná jako u videa, jen nenahráváme na páskové médium ale na hard disk, kde je „přesun“ a „přetáčení“ samozřejmě v jiných časových dimensích.

Novinkou je použití tlačítka PAUSE, sloužící nejen jako stopka při přehrávání z hard disku, ale také k aktivaci funkce Time-Shift, tedy „opožděného“ sledování pořadu se zpožděním až dvou hodin. Můžeme se tedy dívat na pořad ze satelitu, v tom přijde návštěva či zazvoní telefon – nic se neděje, zmáčkneme tlačítko PAUSE a jdeme se věnovat jiné činosti. Po návratu (do zmiňovaných dvou hodin) přijdeme k satelitu a díváme se díky funkce Time-Shift od místa, kde jsme děj přerušili. Případně rychlým „přetáčením“ vpřed se můžeme přiblížit „reálnému“ času a dohnat právě vysílaný program.


Závěreční shrnutí:

Po dokonalém seznámení se s receiverem jsme měli v redakci nutkání si tento receiver zakoupit domů, zvláště naše ženy (a tchýně) by určitě uvítaly možnost nahrávat si své telenovely z Primy či JOJky (Nova bohužel není na satelitu) a nemusely by stále dokola přehrávat kazetu ve videorekordéru.

Také satelitní fanoušek, toužící po sledování řady sportovních kanálů bude spokojený. Více jak dostatečná kapacita paměti jak pro předvolby stanic, tak pro pozice družic a UCAS modul (v podstatě vestavěný „Magic modul“) pro kódované programy, stejně tak bezproblémové natáčení motoru s funkcí USALS, to jsou hlavní aktiva tohoto přijímače. Když k tomu připočteme výborné funkce „digitálního videorekordéru“ vestavěného harddisku, teletextové funkce (dekódující i STV), jednoduchou obsluhu, snadnou editaci na obrazovce či přes počítač (SetEdit Wolfgana Litzigera s aktuálními „náplněmi“ ze SatcoDX), dostaneme dobře vybavený a cenově dostupný přijímač pro každého. Ještě k ceně – např. na webu www.satelitshop.cz se prodává bez HD za cenu 12 444 Kč vč. daně. A disky pořídíme podle velikosti již od 3500 Kč.

Snad jenom satelitní DXer, neustále se honící po orbitu, se bude poohlížet po receiverech typu Nokia9600S s rozšířenými vyhledávacími a editačními funkcemi.

Také nás napadlo porovnat přijímač Kaon 520UH s Dreamboxem a Humaxem 8000, které také mají PVR funkce. Ale zjistili jsme, že porovnáváme výrobky jiných kategorií, určených pro jiné uživatele.

Koncepce Dreamboxu (s operačním systémem Linux) je skvělá, ale bohužel tento přístroj nemůžeme s čistým svědomím doporučit běžnému uživateli bez PC, internetu a velké trpělivosti neustále přeinstalovávat firmware. Také nahrávání a harddisk je často – zvláště u Czechlinku – sázkou do loterie. Víme, o čem píšeme, protože sami tento receiver snů již řadu měsíců tu spokojeně, tu méně spokojeni používáme.

Také Humax 8000 s hard diskem ve vyjímatelném šuplíku je trochu jiná kategorie. Je již po velmi dlouhém odkladu na našem trhu, ale má určité porodní slabosti, které Humax bude postupně odstraňovat. Z důvodu problému se softwarem a zejména komunikací s PC ho asi také v současné době doporučovat s klidným svědomím nebudeme. Pro běžného uživatele je to high tech přístroje, tedy spíše pro snoby, ale ani satelitní DXer asi s ním nebude stoprocentně spokojený.

Ale vraťme se ke Kaonu. I na něm jsme objevili nějaké chybičky, a tak by nebylo fér je v našem testu nepřiznat. Se závadami jsme se hned obrátili na ing.Bedrníčka z firmy Impexa Klatovy, která tyto receivery k nám dováží a velkoobchodně prodává (a od které jsme měli receiver zapůjčený k testování) a tak na některé problémy již známe řešení do budoucna.

Stalo se nám občas, zejména po ukončení nahrávání na HD, že se rozjely hodiny receiveru tak, že místo minut skáče čas po hodinách a dosáhly tak i za noc např. roku 2178! Podle odpovědi ing.Bedrníčka bude problém s časem odstraněn v další verzi SW. K měření času ještě jednu poznámku - hodiny nemají zřejmě svůj vlastní obvod, ale jsou odvozené od kmitočtu sítě (?) - prostě čas se ve stand by režimu velmi rozchází, po delší době se jedná i o několik minut... Jde o problém přesnosti frekvence naší sítě a proto v dalších modelech má být již hodinový quartz.

Další nedostatek, bohužel zcela obvyklý i u jiných u nás prodávaných receiverů jsme objevili při testování modulů CryptoWorks. Zjistili jsme, že si v CI slotech spolu nerozumí dva CAM CryptoWorks, a to Czechlink plus Slovlink, případně i v kombinaci s UPC. Pokud se detekuje poprvé jiná, jak odpovídající karta služby, už se nehledá druhá šachta a na obrazovce se objeví chybové hlášení, přestože naskočí správně dekodovaný obraz. Musí se stisknout tlačítko OK aby tato hláška zmizela. Podle slov zástupce Impexy je tento problém již v řešení a bude upraven jakmile budou první vzorky s vestavěným dekodérem CryptoWorks - které už můžeme vidět na firemní stránce výrobce na webu.

A některé výtky jsme měli i k funkci digitálního videorekordéru. Předně hard disk se stále točí a hřeje se, pokud je receiver zapnutý. Vypne se jen ve stand by módu. Byli jsme ale ujištěni, že výrobce připravuje možnost zapnout disk uživatelem, pravděpodobně v následující aktualizaci řídícího SW. Vypínání disku bude nastaveno fixně po uplynutí určité doby nečinnosti na HD rozhraní, např. po 5 minutách. Záleží na druhu disku - pravděpodobně doba náběhu bude největší problém. Samozřejmě o to naroste doba náběhu při nahrávání, ale ušetří se tím hlavičky HD (a životnost disku) a receiver bude tišší.

Při testování jsme zaplnili hard disk na 100 procent – nahráli 12 filmů, abychom si udělali představu, co se tam vše vleze. Problémy jsme ale někdy měli při rychlém „převíjení“ vpřed, kdy se stane to, že po přetočení o cca 30 až 60 min dopředu v jednom plynulém kroku se receiver zasekne, na displeji se ukáže FF, přístroj se vypne a restartuje na poslední TV předvolbu. Dle sdělení výrobce je to způsobeno datovou propustnosti na HD rozhraní – nejčastěji u Czechlinku.

Jednou se nám také stalo, že se při nahrávání samovolně restartoval receiver (opět FF) - konkrétně po 15 minutách nedělní premiéry Planety opic na HBO. Protože neexistuje možnost editace - slepení dvou částí takto rozdělené nahrávky, je to pak pro opětovné sledování nahrávky jistý problém. Bohužel se jedná asi o komunikaci UCAS modulu s přijímačem a datovým tokem dekódovaným modulem CryptoWorks. Tedy stejný problém, jaký známe z Dreamboxu při nahrávání z Czechlinku. Nutno však přiznat, že zatímco se nám v tomto případě Dreambox resetuje každou chvíli, na Kaonu byla tato závada ojedinělá.

Také jsme navrhovali, zda by nešlo ve firmware upravit funkci nahrávání tak, aby se přerušilo nahrávání tlačítkem Pauza (např. na dobu reklamy) a pak se po opětovném stisku plynule pokračovalo v nahrátí do jednoho souboru. Anebo se umožnilo spojení rozdělené nahrávky do jedné (jako je to např. i minidisků). Ale to už bychom asi chtěli u přijímače této cenové třídy mnoho, ne? Na tuto připomínku nedokázal výrobce, podle slov ing.Bedrníčka přesně odpovědět.

Tolik letmo některé nedostatky. Nezmění ale náš názor, že receiver Kaon 520UH patří k velmi dobře vybaveným a uživatelsky přívětivým receiverům, vhodným pro širokou skupinu průměrných satelitních diváků. Kteří požadují natáčení, určité možnosti příjmu Pay-TV programů a nahrávání na hard disk pro pozdější shlédnutí, bez editace či přetahování souborů do počítače k dalším úpravám. Na úplný závěr ještě jednou poděkujeme firmě Impexa za zapůjčení receiveru a budeme se těšit na další zajímavý přijímač k otestování.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/678/seznamte-se-satelitni-prijimac-kaon-520uh-extreme-dokonceni/