Stane se Jan Největším Čechem?
Autor: PR Press ČT , e-mail: info@czech-tv.cz Přidané: 25.02.2005
Zní vaše křestní jméno Jan nebo Jana? Pak je docela možné, že i vy jste byli nominováni na titul Největší Čech! Jména Jan a Jana se totiž stala nejfrekventovanějšími křestními jmény v celém seznamu nominovaných, přičemž ČT obdržela skvělých 380 611 nominačních hlasů. A pokud jste ještě k tomu umělec nebo umělkyně, vaše šance stát se Největším Čechem se zásadně zvyšuje. Do Top 100 bylo totiž nominováno ze všech oblastí nejvíce umělců! Na druhém místě se z hlediska oborů umístili politici nebo osobnosti s politikou spojené, následují vědci a sportovci.

Jak se dalo již na začátku hlasování předpokládat, zastoupení mužů a žen svědčí jednoznačně ve prospěch mužů – v elitním výběru hlasujících se jich umístilo 82 oproti 18 ženám, což je však přesto (spolu s Kanadou) pravděpodobně nejlepší výsledek žen ze všech zemí, kde doposud anketa proběhla. Více než pětina z Top 100, celkem 22 osob, jsou současné žijící osobnosti.

Chtěli byste patřit mezi sto nejúspěšnějších, ale je vám pouze osmnáct? Nevadí! I takovou osobnost v první stovce máme. Věkový rozdíl mezi nejmladším a nejstarším nominovaným činí plných 74 let, a právě nejstaršího nominovaného dělí pouhých pět hlasů od politika, za jehož režimu byl zavřen do vězení. O jeden jediný hlas od sebe se umístily dvě ženy, které se obě proslavily slovem - jedna jím vládne v politice, druhá je zpívá… Tušíte? Víte? Svůj odhad si budete moci definitivně potvrdit nebo vyvrátit začátkem května, kdy budou výsledky Top 100 zveřejněny ve velkém zábavném pořadu na ČT1. Co se však dozvíte daleko dříve, jsou jména těch, kteří se do nejužšího výběru neprobojovali. Začátkem března začne Česká televize uveřejňovat jména osobností, kterým jste zaslali své hlasy, ale které zůstaly za branami první stovky.

O něco později, v půlce dubna, budeme znát i výsledky voleb Největšího Čecha na středních školách. České televizi se během registrační fáze přihlásilo celkem přes padesát středních škol. Do 28. 3. také mohou děti od 6 do 15 let posílat své obrázky do výtvarné soutěže Namaluj si svého Čecha. Bližší informace naleznete na www.nejvetsicech.cz.


Martin Krafl, Tiskový mluvčí ČT

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/6831/stane-se-jan-nejvetsim-cechem/