Studia ČT budou moci komunikovat prostřednictvím videopřenosů
Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 18.03.2005

Česká televize (ČT) se připravuje na spuštění telekomunikačního systému, který dokáže virtuálně a v reálném čase propojit její televizní studia. Systém takzvané videokonference budou využívat pracovníci televize například k poradám mezi pražskou centrálou ČT na Kavčích horách a jednotlivými studii v regionu.

Zkušební provoz už funguje mezi brněnským a pražským studiem, do systému se zapojí také studio v Ostravě, řekl dnes ČTK Pavel Čermák z brněnské ČT. Testování "komunikačního telemostu" bude trvat asi měsíc.

Pořádání videokonferencí mezi vzdálenými televiznímu studii zrychlí komunikaci uvnitř celé ČT a umožní rychle řešit aktuální problémy, poznamenal Čermák. Komunikační most totiž překlene vzdálenost mezi televizními studii. Účastníci videokonference se nejen uvidí a uslyší, ale na zvláštních monitorech mohou sledovat i elektronické prezentace a počítačové soubory. V podstatě tak mizí rozdíl mezi "virtuální konferencí" a klasickou poradou, poznamenal Čermák.

Televizní technici budou moci díky novému telekomunikačnímu systému ihned konzultovat nenadálé problémy, členové managementu mohou "telemostem" absolvovat pracovní porady, nový systém umožní i bleskovou koordinaci zpravodajství, zvláště v případě chystané permanentně vysílající zpravodajské stanice ČT 24.

I když nový systém sníží počet služebních jízd na porady, a bude tak televizi šetřit čas i peníze, přesto klasické porady zcela z diářů zaměstnanců ČT nezmizí. Setkání s významnými lidmi nebo jiná důležitá jednání se budou vést podle Čermáka i nadále formou osobního jednání.

Brněnské televizní studio čeká do budoucna více změn. Jeho nový ředitel Vladimír Karmazín chce pro ČT v Brně získat novou budovu. K modernímu a flexibilnímu zpravodajství je podle něj třeba i odpovídajícího zázemí. Brněnská ČT chce také posílit zpravodajství z Vysočiny, mírná obměna čeká i brněnskou variantu pořadu Dobré ráno.


Zdroj: ČTK, Zdeněk Novák, Česká média, Filip Rožánek

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/6888/studia-ct-budou-moci-komunikovat-prostrednictvim-videoprenosu/