Devátý satelit Echostar
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 31.08.2003
Devátý satelit společnosti Echostar Communications Corporation úspěšně odstartoval z plovoucí základny v blízkosti rovníku. Echostar IX bude vysílat „ve svazku“ v pásmu Ka, počítá se s komerčním využitím v USA a v budoucnosti umožní společnosti širokopásmové aplikace. Další transpondéry v pásmu Ku slouží pro vysílání dat pro obrazové signály. Umístěný bude na orbitální pozici 121 ,0 stupňů západně, ozařovat bude americký kontinet.


Echostar IX doplní flotilu osmi satelitů, které pro DISH Network a jejich více jak 8 milionů zákazníků nabízí stovku plně digitálních programů, mezi jiným interaktivní televizní kanály, sportovní nabídku, HDTV a tzv. mezinárodní programy.

Společnost Echostar Communications Corporation, která je u newyorského Nasdaqu registrovaná pod záznamem DISH (DISH = PARABOLA), je mateřskou firmou společnosti Echostar International Corporation. Echostar International Corporation (Almelo, Holandsko,) poskytuje své produkty a služby v satelitním oboru v celé Evropě, Africe, na Středním Východě, v Austrálii a Asii.

Vedle satelitních přijímačů firma Echostar International vyvíjí a produkuje hardware a software a rovněž nabízí úplné řešení problému satelitních, datových a programových aplikací.


Zdroj: [fp], www.digitalfernsehen.de, 28.08.03, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/695/devaty-satelit-echostar/